Dny otevřených dveří

1. 8. 2016

Úřad vlády ČR opět zpřístupnil Benešovu vilu veřejnosti

Ve dnech 30. a 31. července 2016 si mohli návštěvníci opět prohlédnout Vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí se zahradou a přilehlým parkem. Víkend otevřených dveří navštívilo 578 zájemců o prohlídku.

 

Návštěvníci prošli v komentovaných prohlídkách vilu i zahradu, která je odborníky ceněna především jako jedna z mála dochovaných zahrad 30. let 20. století v České republice.

Ve vile si mohli vychutnat pohled na obytnou halu, ve které manžele Benešovi trávili chvíle odpočinku i přijímali návštěvy, jídelnu s původním nábytkem či předměty ze sbírek paní Hany Benešové. V prvním patře byli návštěvníci seznámeni s proslulou pracovnou prezidenta Beneše známou také z dobových fotografií a ložnicí, v níž 3. září 1948 zemřel.

Celá prohlídka byla zakončena u hrobky manželů Benešových s bronzovou replikou busty prezidenta Beneše. Hrobka, kterou Úřad vlády ČR v roce 2008 uvedl do původního stavu dle projektu předního českého architekta Pavla Janáka, je umístěna v parku pod vilou a je volně přístupná veřejnosti.

e-mailemFacebook   twitter

Fotogalerie