Události

21. 5. 2018

Kramářovu vilu navštívilo v rámci festivalu Open House přes dva tisíce návštěvníků

Úřad vlády České republiky se zapojil do mezinárodního festivalu Open House a o víkendu 19. a 20. května 2018 otevřel veřejnosti Kramářovu vilu v Praze.

 

Den otevřených dveří v Kramářově vile, 20. května 2018.
Možnost navštívit Kramářovu vilu v Praze, rezidenci předsedy vlády vybudovanou prvním československým premiérem Karlem Kramářem, si nenechalo ujít o uplynulém víkendu 2171 návštěvníků. Během prohlídky byli seznámeni s historií i současností vily i s životem jejích prvních majitelů, manželů Kramářových.

„Karel Kramář si přál, aby po jeho smrti vila sloužila k uchovávání jeho odkazu a památky. To se nyní snažíme dílčím způsobem naplnit. Nejen v rámci festivalu Open House, ale i v rámci letošních dnů otevřených dveří přibližujeme občanům unikátní místo a krásnou vilu a zároveň i osobnost Karla Kramáře. Není tak zapomenut a je stále připomínán,“ uvedl vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin.

Vila byla postavena podle projektu vídeňského architekta Fridricha Ohmanna v letech 1911–1915. Tehdejšímu Úřadu předsednictva vlády ČSR připadla v roce 1952. V devadesátých letech 20. století byla kompletně zrekonstruována, aby mohla sloužit jako rezidence předsedy vlády České republiky. Budova v současnosti pravidelně hostí významné světové státníky a je místem protokolárních akcí předsedy vlády. Naposledy přivítal v Kramářově vile předseda vlády Andrej Babiš premiéra Slovenské republiky Petera Pellegriniho při jeho první oficiální návštěvě České republiky v dubnu tohoto roku.

K festivalu Open House se připojily také Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zemědělství.

Úřad vlády připravil mnoho aktivit pro veřejnost u příležitosti oslav 100. výročí založení Československa. Více informací naleznete na webových stránkách Úřadu vlády http://www.vlada.cz/aktivity-uradu-vlady-k-jubilejnimu-roku-2018-165143/.

e-mailemFacebook   twitter

Fotogalerie