Události

20. 11. 2017

Ve Strakově akademii se uskutečnilo 20. zasedání Národního parlamentu dětí a mládeže

V sídle Úřadu vlády ČR zasedl v pondělí 20. listopadu 2017 ke svému jubilejnímu dvacátému jednání Národní parlament dětí a mládeže. Shodl se například na požadavku zavedení samostatné pozice dětského ombudsmana či na pravidelném seznamováni se s řešením krizových situací. Na úvod zasedání pozdravil členy parlamentu také premiér Bohuslav Sobotka.

 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se zúčastnil 20. zasedání Národního parlamentu dětí a mládeže, 20. listopadu 2017.

Cílem letošního 20. ročníku bylo pod mottem „Máme názor! I mladí vědí, jaké chtějí Česko“ představit fungování dětského parlamentu a to, čeho se mladým lidem za dvacet let jejich činnosti podařilo dosáhnout. Na jednání parlamentu se děti ve věku od 12 do 20 let zabývaly agendami jednotlivých ministerstev, a to především záležitostmi, které se dotýkají přímo jich samotných.

Členové parlamentu předložili návrhy usnesení, na kterých pracovali po celý uplynulý školní rok. Požadují například zavedení samostatné pozice dětského ombudsmana, větší rozšíření slovního hodnocení žáků na českých školách, nebo to, aby byli studenti pravidelně seznamováni s řešením krizových situací. Naopak odmítají zavedení povinné základní vojenské služby v jakékoliv délce trvání, nebo snížení hranice volebního práva na 16 let. Usnesení, která dětský parlament schválil, poslouží jako podklady pro vyjednávání na jednotlivých ministerstvech a v dalších institucích.

Národní parlament dětí a mládeže zasedá již dvacet let. Jeho cílem je zajistit větší otevřenost společnosti k názorům dětí a k jejich požadavkům. Po dobu svého fungování se detailně zabýval například Úmluvou o právech dítěte, reformou školství a školským zákonem, problematikou voleb či fungováním Evropské unie. Mezi bývalé členy Národního parlamentu dětí a mládeže patří současní komunální politici, manažeři v mezinárodních i národních firmách, vědečtí pracovníci, právníci či učitelé.

e-mailemFacebook   twitter

Fotogalerie