Výstavy

28. 5. 2014

Sezimovo Ústí si připomnělo 130 let od narození Edvarda Beneše

V areálu vily manželů Benešových v Sezimově Ústí se 28. května 2014 uskutečnil pietní akt u příležitosti 130. výročí narození Edvarda Beneše.

 

Společně s významnými hosty si osobu druhého Československého prezidenta připomněl také vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák či kardinál Dominik Duka.

Pietní akt ve vile Hany a Edvarda Benešových dnes uspořádal Úřad vlády ČR, který je správcem budovy, společně s městem Sezimovo Ústí. Po oficiální části programu byla vila otevřena k prohlídce zájemcům z řad veřejnosti.

Dveře Benešovy vily otevře Úřad vlády pro veřejnost pravidelně vždy poslední týden v měsíci a to až do konce října letošního roku.

Dr. Edvard Beneš

Edvard Beneš se narodil 28. května 1884 v Kožlanech. Po svých vysokoškolských studiích ve Francii a Německu se stal učitelem na obchodní akademii v Praze. V průběhu první světové války se aktivně podílel na organizaci odbojových aktivit. Úzce spolupracoval s Tomášem Garriguem Masarykem a svou činností přispěl ke vzniku samostatného Československa. V roce 1935 se stal druhým československým prezidentem. Svou výjimečnou vyjednávací schopností a svým rozhledem dokázal aktivně bojovat za svou vlast, i když se v období druhé světové války uchýlil do exilu. Byl hlavním představitelem odboje proti nacistickému režimu.

Vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí

Vila Hany a Edvarda Benešových byla postavena v Sezimově Ústí jako letní sídlo ve francouzském stylu v letech 1930-1931. Objekt manželé následně využívali jako plnohodnotný dům, kde se stýkali se svými přáteli. Do vily také přijížděli významní hosté, mezi které patřil například Karel Čapek nebo Jan Masaryk. Po smrti prezidenta Edvarda Beneše obývala dům do své smrti manželka Hana Benešová. V roce 1975 převzal objekt Okresní národní výbor v Táboře, který jej převedl do majetku Úřadu předsednictva vlády ČSSR. Dům prošel v letech 2006-2009 kompletní rekonstrukcí, aby dostál svému původnímu vzhledu. Vilu obklopuje rozsáhlá zahrada včetně hrobky manželů Benešových. Objekt nyní slouží jako reprezentativní prostředí pro jednání členů vládního kabinetu s významnými partnery.

e-mailemFacebook   twitter

Fotogalerie