Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktivní projekty

20. 10. 2021 8:49

Operační grant na provoz Národního kontaktního místa programu CERV - Program Občané, rovnost, práva a hodnoty

Zdroj financování: Grant Výkonné agentury EU pro kulturu, vzdělávání a audiovizi (EACEA)

Anotace: Program Občané, rovnost, práva a hodnoty na podporu aktivního evropského občanství je definován nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2021/692 ze dne 28. dubna 2021, a spojuje program Evropa pro občany a program Práva, rovnost, občanství (REC) z období 2014-2020.

Národním kontaktním místem (NKM) byl ustanoven odbor věcných politik Úřadu vlády ČR a plynně tak bude navazovat na roli ÚV ČR jako NKM pro ukončený program Evropa pro občany.

Cílem nového programu je chránit a prosazovat práva a hodnoty zakotvené ve Smlouvách EU a Listině základních práv Evropské unie, mimo jiné podporou organizací občanské společnosti a podporou občanské a demokratické angažovanosti, za účelem zachování otevřené, demokratické a inkluzivní společnosti, jež je založena na zásadách právního státu.

Program se obsahově dále dělí do 4 tematických složek (se specifickými cíli):

  • Hodnoty Unie (ochrana a prosazování hodnoty EU)
  • Rovnost, práva a genderová rovnost (prosazování práva, zákazu diskriminace a podpora rovnosti včetně genderové rovnosti a pokračování v uplatňování hlediska genderové rovnosti a zákazu diskriminace)
  • Angažovanost a účast občanů (podpora angažovanosti a účasti občanů na demokratickém životě Unie, výměna mezi občany různých členských států a zvyšovat povědomí o jejich společné evropské historii)
  • Daphne (boj proti násilí, včetně genderově podmíněného násilí).

Příbuzné programy: Spravedlnost, Erasmus+, Kreativní Evropa.

Doba realizace: 2021 – 2027. Jedná se o každoroční předkládání žádosti o grant na provoz Národního kontaktního místa.

Kdo může žádat o financování z programu: Způsobilými žadateli jsou zpravidla jakékoli veřejné nebo soukromé organizace s právní subjektivitou založené v některém z členských států EU, Evropského hospodářského prostoru nebo v třetích zemích přidružených k programu. Jednotlivé výzvy pak mohou seznam oprávněných žadatelů zúžit a vymezit (např. pouze neziskové organizace).

Portál pro žadatele: Funding & tenders – CERV

Finanční rámec:

Na provoz a aktivity Národního kontaktního místa programu jsou každoročně získávány finanční prostředky od Evropské komise, které jsou poskytovány prostřednictvím Výkonné agentury pro kulturu, vzdělávání a audiovizi (EACEA – Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) a přidělovány na základě žádosti o provozní grant.

Výše ročního grantu

85 000 EUR

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X