Nabídka zaměstnání

31. 8. 2017 15:20

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na obsazení služebního místa vrchní vládní rada v Úřadu vlády ČR, Odboru lidských práv a ochrany menšin

služební poměr

 

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na obsazení služebního místa vrchní vládní rada v Úřadu vlády České republiky, Odboru lidských práv a ochrany menšin, Oddělení sekretariátu Rady vlády ČR pro lidská práva

Č.j.: 22353/2017-STA
Datum: 31. 8. 2017

Státní tajemník v Úřadu vlády České republiky jako služební orgán příslušný podle § 10 odst. 1 písm. f) zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě (dále jen „zákon“), vyhlašuje výběrové řízení na služební místo vrchní vládní rada v Oddělení sekretariátu Rady vlády ČR pro lidská práva v oborech služby:

29. Legislativa a právní činnost,

30. Lidská práva.

Místem výkonu služby je Praha.

Služba na tomto služebním místě bude vykonávána ve služebním poměru na dobu neurčitou. Předpokládaným dnem nástupu na služební místo je 1. listopad 2017.

Náplň činnosti na služebním místě:

  • koncepční práce v oblasti lidských práv se znalostí Listiny základních práv a svobod, mezinárodních úmluv a dokumentů (a je interpretující judikatury a odborné literatury) a praktických mechanismů jejich aplikace, se specializací na otázku mučení, špatného zacházení a postavení osob omezených na svobodě či závislých na péči,
  • všestranná podpora činnosti Rady vlády ČR pro lidská práva a jejich výborů včetně analytické a odborné podpory přípravy jejich výstupů,
  • příprava legislativních návrhů v oblasti lidských práv a zákazu diskriminace a dalších materiálů pro vládu ČR implementujících ochranu lidských práv do právního řádu ČR, se specializací na otázku mučení, špatného zacházení a postavení osob omezených na svobodě či závislých na péči,
  • zpracovávání stanovisek k návrhům právních předpisů a jiným vládním materiálům z hlediska ochrany jednotlivých lidských práv a zákazu diskriminace se znalostí jejich výkladu ze strany Ústavního soudu ČZ, Evropského soudu pro lidská práva a dalších aplikujících orgánů, se specializací na otázku mučení, špatného zacházení a postavení osob omezených na svobodě či závislých na péči,
  • zpracování zpráv o stavu lidských práv v ČR a zpráv o plnění mezinárodních úmluv o lidských právech obsahujících informace o naplňování jednotlivých práv ze strany ČR,
  • komunikace s českými i mezinárodními orgány v oblasti lidských práv, zodpovídání dotazů na ochranu a implementaci lidských práv v ČR v českém i anglickém jazyce, specializací na otázku mučení, špatného zacházení a postavení osob omezených na svobodě či závislých na péči,
  • organizování akcí k jednotlivým otázkám lidských práv pořádaných ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu,
  • vyřizování individuálních podání týkajících se ochrany lidských práv a práv osob obecně, se specializací na otázku mučení, špatného zacházení a postavení osob omezených na svobodě či závislých na péči,
  • další související odborné činnosti v oblasti lidských práv a zákazu diskriminace.

Služební místo je zařazeno podle Přílohy č. 1 k zákonu do 14. platové třídy.

Posuzovány budou žádosti[1] podané ve lhůtě do 21. září 2017, tj. v této lhůtě zaslané služebnímu orgánu (státní tajemník v Úřadu vlády ČR) prostřednictvím provozovatele poštovních služeb na adresu služebního úřadu nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 nebo osobně podané na podatelnu služebního úřadu na výše uvedené adrese. Žádost lze podat rovněž v elektronické podobě s uznávaným elektronickým podpisem na elektronickou adresu služebního úřadu (posta@vlada.cz) nebo prostřednictvím veřejné datové sítě do datové schránky (ID datové schránky: trfaa33).

Obálka, resp. datová zpráva, obsahující žádost včetně požadovaných listin (příloh) musí být označena slovy: „Neotvírat“ a slovy „Výběrové řízení na služební místo vrchní vládní rada v Oddělení sekretariátu Rady vlády ČR pro lidská práva, č.j. 22353/2017-STA“.

Výběrového řízení na výše uvedené služební místo se v souladu se zákonem může zúčastnit žadatel, který:

1) splňuje základní předpoklady stanovené zákonem, tj.:

  1. je státním občanem České republiky, občanem jiného členského státu Evropské unie nebo občanem státu, který je smluvním státem Dohody o Evropském hospodářském prostoru [§ 25 odst. 1 písm. a) zákona];
    Splnění tohoto předpokladu se podle § 26 odst. 1 věta první zákona dokládá příslušnými listinami, tj. průkazem totožnosti nebo osvědčením o státním občanství. Při podání žádosti lze podle § 26 odst. 2 zákona doložit pouze písemné čestné prohlášení o státním občanství[2] popř. prostou kopii průkazu totožnosti; uvedenou listinu lze v takovém případě doložit následně, nejpozději před konáním pohovoru;
    Žadatel, který není státním občanem České republiky, musí zkouškou u osoby, která jako plnoprávný člen Asociace jazykových zkušebních institucí v Evropě uskutečňuje touto asociací certifikovanou zkoušku z českého jazyka jako cizího jazyka, prokázat znalost českého jazyka; to neplatí, doloží-li, že absolvoval alespoň po dobu 3 školních roků základní, střední nebo vysokou školu, na které byl vyučovacím jazykem český jazyk. Splnění tohoto předpokladu se dokládá příslušnou listinou.
  2. dosáhl věku 18 let [§ 25 odst. 1 písm. b) zákona];
  3. je plně svéprávný [§ 25 odst. 1 písm. c) zákona];
    Splnění tohoto předpokladu se podle § 26 odst. 1 věta šestá zákona dokládá písemným čestným prohlášením[3];
  4. je bezúhonný [§ 25 odst. 1 písm. d) zákona];
    Splnění tohoto předpokladu se podle § 26 odst. 1 věta druhá zákona dokládá výpisem z Rejstříku trestů, který nesmí být starší než 3 měsíce. Pokud žadatel do žádosti poskytne údaje nutné k obstarání výpisu z evidence Rejstříku trestů[4], není již povinen výpis z evidence Rejstříku trestů doložit, neboť si ho služební orgán vyžádá na základě poskytnutých údajů přímo od Rejstříku trestů.
    Není-li žadatel státním občanem České republiky, je povinen doložit bezúhonnost obdobným dokladem o bezúhonnosti[5];
  5. dosáhl vzdělání stanoveného zákonem pro toto služební místo [§ 25 odst. 1 písm. e) zákona], tj. vysokoškolského vzdělání získaného studiem v magisterském studijním programu;
    Splnění tohoto předpokladu se podle § 26 odst. 1 věta první zákona dokládá příslušnými listinami, tj. originálem nebo úředně ověřenou kopií dokladu o dosaženém vzdělání (vysokoškolského diplomu). Při podání žádosti lze podle § 26 odst. 2 zákona doložit pouze písemné čestné prohlášení o dosaženém vzdělání[6]; uvedenou listinu lze v takovém případě doložit následně, nejpozději před konáním pohovoru; 
  6. má potřebnou zdravotní způsobilost [§ 25 odst. 1 písm. f) zákona];
    Splnění tohoto předpokladu se podle § 26 odst. 3 věta dokládá písemným čestným prohlášením[7]. U nejvhodnějšího žadatele vybraného podle § 28 odst. 2 nebo 3 zákona služební orgán ověří splnění tohoto předpokladu zajištěním vstupní lékařské prohlídky podle zákona o specifických lékařských službách.

2) splňuje jiný požadavek stanovený podle § 25 odst. 5 písm. a) zákona služebním předpisem státního tajemníka v Úřadu vlády České republiky č. 11/2015, č.j.: 787/15-OPE,  o pravidlech pro změny a úpravy systemizace a organizační struktury Úřadu vlády České republiky a charakteristice systemizovaných míst, kterým je: 

  1. znalost angličtiny odpovídající alespoň 2. úrovni (stupni) znalosti cizího jazyka pro standardizované jazykové zkoušky stanovené rozhodnutím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy[8];
    Splnění tohoto požadavku se dokládá originálem nebo úředně ověřenou kopií vysvědčení/osvědčení nebo jiného dokladu prokazujícího úroveň znalosti cizího jazyka[9];
    Při podání žádosti lze doložit prostou kopii, originál nebo úředně ověřenou kopii žadatel doloží nejpozději před konáním pohovoru;
  2. odborné zaměření vzdělání v magisterském studijním programu v oboru právo;
    Splnění tohoto požadavku se dokládá originálem nebo úředně ověřenou kopií příslušné listiny (vysokoškolský diplom v oboru právo). Při podání žádosti lze doložit pouze písemné čestné prohlášení o dosaženém vzdělání; uvedenou listinu lze v takovém případě doložit následně, nejpozději před konáním pohovoru.

3) splňuje požadavek stanovený podle § 25 odst. 5 písm. b) zákona služebním předpisem státního tajemníka v Úřadu vlády České republiky č. 11/2015, č.j.: 787/15-OPE,  o pravidlech pro změny a úpravy systemizace a organizační struktury Úřadu vlády České republiky a charakteristice systemizovaných míst, kterým je způsobilost seznamovat se s utajovanými informacemi stupně utajení „Vyhrazené“ v souladu se zákonem č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů;
Splnění tohoto požadavku se dokládá originálem nebo úředně ověřenou kopií platného Osvědčení fyzické osoby na stupeň utajení „Důvěrné“, popřípadě i originálem nebo úředně ověřenou kopií platného Osvědčení fyzické osoby na stupeň utajení „Tajné“ nebo „Přísně tajné“. Nedoložení tohoto dokladu není důvodem pro vyřazení žádosti podle § 27 odst. 2 zákona. Pokud žadatel nedisponuje příslušným dokladem a zároveň jeho žádost nebude z jiných důvodů vyřazena postupem podle § 27 odst. 2 zákona, bude akceptováno, pokud žadatel doloží, že podal žádost o vydání osvědčení fyzické osoby příslušného stupně utajení nejpozději před vydáním rozhodnutí o přijetí/zařazení/jmenování na dané služební místo.

Žadatel podá žádost služebnímu orgánu na přiloženém formuláři. Součástí žádosti jsou výše v textu uvedené dokumenty (listiny). K žádosti dále žadatel přiloží strukturovaný profesní životopis a motivační dopis.

Související vzorové dokumenty:
1) Žádost o přijetí do služebního poměru a zařazení na služební místo

 

 


[1] Formulář žádosti tvoří přílohu č. 1 tohoto oznámení.

[2] Písemné čestné prohlášení o státním občanství je zahrnuto ve formuláři žádosti a bude považováno za doložené, pokud žadatel zaškrtne a doplní příslušné pole vztahující k tomuto čestnému prohlášení.

[3] Písemné čestné prohlášení o svéprávnosti je zahrnuto ve formuláři žádosti.

[4] Rozsah údajů nutných pro obstarání výpisu z evidence Rejstříku trestů je uveden ve formuláři žádosti.

[5] Podle § 26 odst. 1 zákona jde o doklad obdobný výpisu z evidence Rejstříku trestů, který nesmí být starší než 3 měsíce, osvědčující bezúhonnost, vydaný státem, jehož je žadatel státním občanem, jakož i státy, v nichž žadatel pobýval v posledních 3 letech nepřetržitě po dobu delší než 6 měsíců (dále jen „domovský stát“), a doložený úředním překladem do českého jazyka; pokud takový doklad domovský stát nevydává, doloží se bezúhonnost písemným čestným prohlášením.

[6] Písemné čestné prohlášení o dosaženém vzdělání je zahrnuto ve formuláři žádosti a bude považováno za doložené, pokud žadatel zaškrtne a doplní příslušné pole vztahující k tomuto čestnému prohlášení.

[7] Písemné čestné prohlášení o zdravotní způsobilosti je zahrnuto ve formuláři žádosti.

[8] Rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č.j. MSMT-12823/2016 ze dne 8. srpna 2016, kterým se stanoví Seznam standardizovaných jazykových zkoušek pro účely systému jazykové kvalifikace zaměstnanců ve správních úřadech.

[9] Pokud žadatel příslušným dokladem nedisponuje ale je státním občanem státu, jehož úředním jazykem je ten, jehož znalost je požadována na služebním místě, lze jako doklad o úrovni znalosti cizího jazyka doložit doklad prokazující, že absolvoval po dobu 3 školních roků základní, střední nebo vysokou školu, na které byl vyučovacím jazykem požadovaný cizí jazyk. Úroveň znalosti cizího jazyka bude v takovém případě hodnocena jako úroveň C2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. 

Pokud žadatel příslušným dokladem nedisponuje, ale úspěšně absolvoval středoškolské vzdělání v zahraničí anebo bakalářský, magisterský nebo postgraduální studijní program v zahraničí, lze jako doklad o úrovni znalosti cizího jazyka doložit doklad o ukončeném středoškolské vzdělání v zahraničí (např. maturitní zkouška) anebo diplom nebo jiný obdobný doklad, prokazující absolvování bakalářského, magisterského nebo postgraduálního studijního programu v zahraničí. Úroveň znalosti cizího jazyka bude v takovém případě hodnocena jako úroveň C1 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.

Pokud žadatel nedisponuje dokladem z ukončeného vzdělání absolvovaného v zahraničí, lze jako doklad o úrovni znalosti cizího jazyka doložit doklad, kterým prokáže, že absolvoval alespoň po dobu 3 roků základní, střední nebo vysokou školu, na kterých byl vyučovacím jazykem požadovaný cizí jazyk. Úroveň znalosti cizího jazyka bude v takovém případě hodnocena jako úroveň B2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   twitter