Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

27. 7. 2018 10:37

Cestovní náklady ministrů

Žádost o zaslání nákladů na cesty členů vlády za předsedy vlády Bohuslava Sobotky a první vlády předsedy vlády Andreje Babiše.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 8. července 2018 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), v němž žádáte o následující informace:

„Náklady na cesty členů vlády a) za předsedy vlády p. Sobotky a b) první vlády předsedy vlády p. Babiše.

Na základě Vaší výše uvedené žádosti si Vám v příloze dovoluji zaslat tabulku, kterou má Úřad vlády ČR v rámci otázky zahraničních služebních cest k dispozici. Tato tabulka obsahuje vyúčtování nákladů na zahraniční cesty ministrů od ledna 2014 do prosince 2017. Náklady uvedené v předmětné tabulce je nutné vnímat jako orientační a zcela individuálního charakteru ke každému z uvedených resortů. Uvedené náklady u každého resortu odpovídají rozličné struktuře, a to jak nákladové, tak i obsahové. V předmětné tabulce jsou uvedeny náklady příslušného resortu, tj. může se jednat nejen o náklady na pozici ministra.

K této tabulce si Vám rovněž dovoluji doplnit, že u premiérů Mgr. Bohuslava Sobotky a Ing. Andreje Babiše byla letecká doprava hrazena z rozpočtu Ministerstva obrany, jelikož k zahraničním cestám premiérů je využíván letecký speciál. Ubytování je pak v případě premiérů hrazeno hostitelskou zemí či ambasádou. Z těchto důvodů tedy náklady na zahraniční cesty premiérů činily z rozpočtové kapitoly Úřadu vlády ČR 0 Kč.

K Vaší žádosti o zaslání vyúčtování nákladů na zahraniční cesty členů první vlády premiéra Andreje Babiše, si dovoluji uvést, že Úřad vlády ČR není příslušný k vedení analýzy či evidence toho, kolik činí náklady na zahraniční cesty ministrů. Dosud byla vypracována pouze analýza za roky 2014 – 2017, která byla zaslána předsedovi vlády pro informaci, a kterou tak má Úřad vlády ČR k dispozici.

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že Vámi požadované informace se nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, neboť se dotazujete na informace související výhradně s činností příslušných ministerstev. Pracovní cesty jednotlivých ministrů evidují vždy k tomu kompetentní útvary daných ministerstev, které tak disponují Vámi požadovanými informacemi. Z tohoto důvodu Vaši žádost o informace s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, odkládám. Doporučuji Vám obrátit se s Vaší žádostí na věcně příslušná ministerstva.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

Přílohy
Příloha č. 1 – Tabulka s přehledem cestovních výdajů

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty