Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

27. 7. 2018 10:42

Cestovní náklady ministrů

Žádost o poskytnutí finálního vyúčtování zahraničních cest ministrů první vlády Andreje Babiše, a to včetně uvedení destinací.

Vážená paní,

Úřad vlády ČR obdržel dne 10. července 2018 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), v němž žádáte o následující informace:

„… žádám o poskytnutí finálního vyúčtování zahraničních cest ministrů první vlády Andreje Babiše, a to konkrétně v této podobě:
Za každé ze 14 ministerstev zvlášť žádám o poskytnutí celkové částky vynaložené na zahraniční cesty daného ministra v období od 13.12.2017 do 27.06.2018, a to včetně uvedení destinací. Za stejné časové období totéž žádám i v případě premiéra České republiky Andreje Babiše.

K této Vaší žádosti si dovoluji uvést, že náklady na zahraniční cesty premiéra Ing. Andreje Babiše z rozpočtové kapitoly Úřadu vlády ČR činily 0 Kč. Náklady na zahraniční cesty premiéra Ing. Andreje Babiše Úřadu vlády ČR nevznikají, jelikož letecká doprava je hrazena z rozpočtu Ministerstva obrany, protože k zahraničním cestám premiérů je využíván letecký speciál. Ubytování je pak v případě premiérů hrazeno hostitelskou zemí či ambasádou.

K Vaší žádosti o poskytnutí celkové částky vynaložené na zahraniční cesty jednotlivých ministrů v období od 13.12.2017 do 27.06.2018, a to včetně destinací, si dovoluji uvést, že Úřad vlády ČR není příslušný k vedení analýzy či evidence toho, kam a za jakou částku jednotliví ministři cestují. Pro Vaši informaci uvádím, že postavení Úřadu vlády ČR je upraveno zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů. Jemu je svěřeno plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády a jejích orgánů.

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že Vámi požadované informace se nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, neboť se dotazujete na informace související výhradně s činností příslušných ministerstev. Pracovní cesty jednotlivých ministrů evidují vždy k tomu kompetentní útvary daných ministerstev, které tak disponují Vámi požadovanými informacemi. Z tohoto důvodu Vaši žádost o informace s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, odkládám. Doporučuji Vám obrátit se s Vaší žádostí na věcně příslušná ministerstva.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X