Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

16. 5. 2019 12:42

Činnost Rady hospodářské a sociální dohody ČR

Žádost o poskytnutí informací týkající se činnosti Rady hospodářské a sociální dohody ČR ve vztahu k novele zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, k zneužívání rozhodčích doložek zaměstnavateli vůči zaměstnancům a k vstupu Rady do soudního řízení.

Vážení,

Úřad vlády ČR obdržel dne 23. dubna 2019 Vaši žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), ve které žádáte o poskytnutí níže uvedených informací:

  1. „Kdy a jakým způsobem hodlá Rada hospodářské a sociální dohody ČR (zkr. TRIPARTITA) vrátit do zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ustanovení, že spory z pracovněprávních vztahů projednávají a rozhodují soudy a že od tohoto ustanovení není možno se odchýlit a dále ustanovení, že pracovní smlouvy a dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, které obsahují rozhodčí doložku, jsou v této části neplatné.
  2. Zda v působnosti TRIPARTITA je připravována či navrhována do zákoníku práce shora uvedená či obdobná změna, či zda existuje reálně něčí zákonodárná iniciativa, která má záměr prosadit do zákoníku práce ustanovení, či obdobné ustanovení viz otázka ad 1). Pokud ano, uveďte prosím, kdo, kdy, kde a jakým způsobem. Pokud nikoli, z jakého důvodu.
  3. Zda TRIPARTITA či orgány v její působnosti evidují či jsou si vědomy případů zneužívání rozhodčích doložek zaměstnavateli vůči zaměstnancům při uzavírání pracovně právních vztahů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a důsledků z tohoto plynoucích.
  4. Zda TRIPARTITA k výzvě soudu nebo HABEAS CORPUS či poškozeného Josefa Kozelky je ochotna vystupovat jako vedlejší účastník ve věci vedené pod čj.: 12 Co 344/2018 Krajského soudu v Ústí nad Labem.“

K Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit následující.

K bodu 1. a 2. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že Rada hospodářské a sociální dohody ČR nedisponuje zákonodárnou iniciativou, ani nemá možnost provádět legislativní úpravy zákoníku práce, z tohoto důvodu nemůže „vrátit“ do zákoníku práce žádné ustanovení. Tedy Radou hospodářské a sociální dohody ČR není připravována ani navrhována žádná Vámi uvedená ani obdobná změna, přičemž Rada hospodářské a sociální dohody ČR nedisponuje ani informacemi, že by jiným subjektem byla připravována.

K bodu 3. Vaší žádosti si dovoluji pro Vaši informaci uvést, že Rada hospodářské a sociální dohody ČR neeviduje případy zneužívání rozhodčích doložek, tato činnost není v její kompetenci.

K bodu 4. Vaší žádosti si dovoluji uvést, že Rada hospodářské a sociální dohody ČR nedisponuje věcnou legitimací pro přistoupení do soudního řízení v pozici vedlejšího účastníka.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X