Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

24. 6. 2020 14:06

Informace k pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví

Žádost o informace o "sdělení kompletní pracovní náplně vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, komu je tato funkce přímo podřízena, kdo bude schvalovat příslušnému zmocněnci služební cesty, zprávy ze služebních cest a pracovní výkazy, zda se na tuto funkci vztahuje zákoník práce, případně zda jsou pro tuto funkci ze zákoníku práce nějaké (konkrétní) výjimky, a kde je místo výkonu práce zmocněnce".

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 1. června 2020 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, týkající se nově zřízené pozice vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví (dále jen „zmocněnec“), ve kterém žádáte o sdělení kompletní pracovní náplně nově zřízené pozice zmocněnce, komu je tato funkce přímo podřízena, kdo bude schvalovat příslušnému zmocněnci služební cesty, zprávy ze služebních cest a pracovní výkazy, zda se na tuto funkci vztahuje zákoník práce, případně zda jsou pro tuto funkci ze zákoníku práce nějaké (konkrétní) výjimky, a kde je místo výkonu práce zmocněnce. K Vašim dotazům si dovoluji uvést následující.

Kompletní pracovní náplň zmocněnce, resp. jeho postavení, působnost a úkoly jsou obsaženy v příloze usnesení vlády České republiky ze dne  25. 5. 2020 č. 575, tj. ve Statutu vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, který je volně dostupný na webových stránkách Úřadu vlády ČR. Pro úplnost Statut zmocněnce přikládáme v příloze.

Zmocněnec je poradním orgánem vlády, je tedy podřízen vládě, která mu prostřednictvím výše uvedeného Statutu uložila úkoly. Vzhledem k tomu, že zmocněnec je zařazen do organizační struktury Úřadu vlády ČR, služební cesty, zprávy ze služebních cest a pracovní výkazy mu bude schvalovat vedoucí Úřadu vlády ČR.

Pozice zmocněnce podléhá zákonu č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů. Žádné konkrétní výjimky nejsou pro zmocněnce z tohoto zákona upraveny.

Místem výkonu práce zmocněnce je Praha.

S pozdravem

 

 


Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 


Příloha:
Statut vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X