Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

8. 2. 2019 13:21

Informace o činnosti státní správy a působení tzv. šmejdů

Žádost o informace týkající se činnosti státní správy a působení tzv. šmejdů na Úřadu vlády ČR.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 29. prosince 2018 Vaši elektronickou žádost o informace, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“).

V samém úvodu je vhodné zmínit, že text žádosti je formulován značně konfrontačně, obsahuje značné množství expresivních a místy až vulgárních slovních obratů a lze jej svým vyzněním považovat za celkově značně urážlivý vůči konkrétním skupinám státních zaměstnanců (např. vůči státním zaměstnancům v pokročilém věku, ženám v řadách státních zaměstnanců apod.). Úřad vlády nemá v úmyslu nijak zpochybňovat právo žadatele na svobodu projevu a s tím spojené právo na přiměřenou kritiku činnosti veřejné správy obecně, nicméně považuje za nutné upozornit žadatele, že toto základní právo by mělo být vždy uplatňováno v mezích elementárních pravidel slušnosti v mezilidských vztazích. V této souvislosti je možné poukázat například na názor Ústavního soudu, který konstatoval, že „Stejně jako všechna ostatní ústavně garantovaná politická práva zná však i svoboda projevu své meze. Právo na svobodné vyjádření názoru končí tam, kde začíná převažovat zájem na ochraně práv ostatních. Kritiku lze považovat za přípustnou, pokud svým obsahem a formou nevybočuje z rámce věcné argumentace způsobem, jenž by se dotýkal cti a dobré pověsti kritizovaného. Vybočí-li však publikovaný názor z mezí obecně uznávaných pravidel slušnosti, ztrácí charakter korektního úsudku a jako takový se zpravidla ocitá již mimo rámec ústavně garantovaného práva na svobodné vyjádření názoru“ (srov. usnesení Ústavního soudu ze dne 3. 8. 2000, sp. zn. II. ÚS 76/2000). Úřad vlády shledává nezbytným upozornit žadatele, že nerespektování těchto pravidel v rámci žádosti směřované vůči správním orgánům může mít důsledek v kvalifikaci žádosti jako hrubě urážlivého podání ve smyslu ustanovení § 62 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů a žadateli by v takovém případě mohla být uložena pořádková pokuta až do výše 50 000,- Kč. 

K samotné žádosti o informaci, pak Úřad vlády konstatuje následující. Žadatel se dotazuje, zda na Úřadu vlády existují „šmejdi, kdy u jejich řízení dochází k bezohlednému okrádání účastníků řízení“, a dále „šmejdi, kteří při odvolacím řízení kryjí bezohledné okrádání účastníků řízení.“ Aby Úřad vlády mohl vyhovět žádosti a požadované informace poskytnout, bylo nezbytné předně posoudit význam v textu žádosti uvedeného pojmu „šmejdi“. Úřad vlády předně při svých úvahách vycházel z dobré víry žadatele při formulaci žádosti, kdy vyloučil, že by žadatel použil pojmu „šmejdi“ ve smyslu přimárně vulgárního označení určitých osob (vizte synonyma „zmetek“ nebo „ničema“), a tím de facto zneužil práva na podání žádosti o poskytnutí informací ve smyslu zákona o informacích k dehonestaci určené skupiny osob. Úřad vlády tedy vycházel z výkladu pojmu „šmejdi“ z hlediska jeho původního významu, kdy slovem „šmejd“ bylo označováno všelijaké drobné zboží, jako např. tkaničky, šňůrky, mýdlo, stuhy, knoflíky, papír a cetky, přičemž „šmejdířem“ pak byli označováni obchodníci s takovým zbožím (vizte Ottův slovník naučný.Dvacátýčtvrtý díl. Praha : J. Otto, 1906. S. 683, heslo „šmejd“). Tento původní význam slov „šmejd“ a „šmejdíř“ se v současné době přenesl na označení podnikatelů - provozovatelů prodejních akcí, kteří se vyznačují podvodnými, manipulativními a lichvářskými praktikami. 

Dle § 2 odst. 1 zákona o informacích je Úřad vlády státním orgánem povinným poskytovat informace vztahující se k jeho působnosti. Podle § 28 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, mu přísluší plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády a jejích orgánů.

Úřad vlády je tedy k žádosti samé nucen konstatovat, že s ohledem na v kompetenčním zákoně vymezenou věcnou působnost neexistují na Úřadu vlády šmejdi (šmejdíři), kdy u jejich řízení dochází k bezohlednému okrádání účastníků řízení, ani šmejdi (šmejdíři), kteří při odvolacím řízení kryjí bezohledné okrádání účastníků řízení.

S pozdravem

 

 


Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X