Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

28. 4. 2020 10:34

Informace týkající se činnosti Etické komise a přejmenování Letiště Praha

Žádost o poskytnutí informací vztahujících se ke složení Etické komise ČR pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu (dále jen „Etická komise“) a jejím členům a dále k přejmenování Letiště Praha na Letiště Václava Havla Praha.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 6. dubna 2020 Vaše písemné podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), ve kterém žádáte o poskytnutí následujících informací vztahujících se ke složení Etické komise ČR pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu (dále jen „Etická komise“) a jejím členům a dále k přejmenování Letiště Praha na Letiště Václava Havla Praha.

„I.
1. Jaké je nyní složení Etické komise?
2. Kdo navrhnul a jmenoval členy Etické komise ve složení J. Kaucký z MV, P. Tomek z VHU, P. Pithart, J. Sokol, J. Rejchrt, J. Liška z ODS, J. Rajchlík a L. Rakušanová?
3. Kdo navrhnul a jmenoval nového člena Etické komise a kdo jím je?
4. Požaduji sdělit, kdo, kdy a proč navrhnul členy Etické komise uvedené pod body 2. a 3., včetně čj., spis. zn. a data rozhodnutí.

II.
1. Kdy vláda ČR navrhla a realizovala přejmenování Letiště Ruzyně na Letiště Václava Havla?
2. Jaký byl důvod k tomuto postupu?
3. Požaduji přesně uvést i odkazy na písemné materiály, jaké byly důvody, aby se letiště jmenovalo dle V. Havla. Požaduji popsat a uvést konkrétní důvody a zásluhy jmenovaného.“


K první části bodu 1. a 3. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že v současné době jsou členy Etické komise Mgr. Jiří Kaucký, předseda Etické komise, PhDr. Prokop Tomek, Ph.D., místopředseda Etické komise, paní Ludmila Rakušanová, doc. JUDr. Petr Pithart, CSc., prof. PhDr. Jan Sokol, CSc., Ph.D., Mgr. Miloš Rejchrt, PhDr. Jiří Rajlich, Ph.D. a PhDr. Petr Blažek, Ph.D.

Složení Etické komise v jejím prvním funkčním období bylo následující: Mgr. Jiří Kaucký, předseda Etické komise, PhDr. Prokop Tomek, Ph.D., místopředseda Etické komise, prof. PhDr. Jan Sokol, CSc., Ph.D., Mgr. Miloš Rejchrt, JUDr. Stanislav Devátý, PhDr. Marie Rút Křížková, Miloslav Nerad, JUDr. Jan Kudrna, Ph.D. a MVDr. Jiří Liška. Novými členy jsou tedy paní Ludmila Rakušanová, doc. JUDr. Petr Pithart, CSc., PhDr. Jiří Rajlich, Ph.D. a PhDr. Petr Blažek, Ph.D., v podrobnostech k jejich volbě viz níže. Tyto informace jsou pak též dostupné na webu www.etickakomisecr.cz a http://www.vlada.cz/cz/ppov/eticka-komise-cr/eticka-komise-ceske-republiky-pro-oceneni-ucastniku-odboje-a-odporu-proti-komunismu-98358/ 

K požadavkům v první části žádosti označeným body 2., 3. a 4. si Vám dovoluji sdělit, že volbu Mgr. Jiřího Kauckého a prof. PhDr. Jana Sokola, CSc. jakožto členů Etické komise navrhl bývalý ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Mgr. Jiří Dienstbier, a to materiálem určeným k zařazení na jednání vlády s č.j. 15554/2016-EKO ze dne 31. srpna 2016. Důvodem jejich navržení byla skutečnost, že se jedná o celospolečensky uznávané odborníky, kteří se dlouhodobě zabývají problematikou III. odboje.

PhDr. Prokop Tomek, Ph.D. byl zvolen Poslaneckou sněmovnou ke dni 01.03.2017 (usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR č. 1579 ze dne 01.03.2017).
Ludmila Rakušanová a doc. JUDr. Petr Pithart, CSc. byli zvoleni Radou Ústavu pro studium totalitních režimů ke dni 21.11.2016 (usnesení Rady Ústavu pro studium totalitních režimů čj. USTR 570-22/2016 ze dne 14.11.2016).
Mgr. Miloš Rejchrt byl zvolen Senátem Parlamentu ČR ke dni 26.01.2017 (usnesení Senátu Parlamentu ČR č. 78 ze dne 18.01.2017).
PhDr. Jiří Rajlich, Ph.D. byl zvolen Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR ke dni 11.01.2017 (usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR č. 1498 ze dne 11.01.2017).
PhDr. Petr Blažek, Ph.D. byl zvolen tajnou volbou Senátem Parlamentu ČR ke dni 18.01.2017 (usnesení Senátu Parlamentu ČR č. 78 ze dne 18.01.2017).

Informacemi kdo, kdy a proč navrhl tyto osoby (tj. PhDr. Prokopa Tomka, Ph.D., paní Ludmilu Rakušanovou, doc. JUDr. Petra Pitharta, CSc., Mgr. Miloše Rejchrta, PhDr. Jiřího Rajlicha, Ph.D., PhDr. Petra Blažka, Ph.D.) jako členy Etické komise Úřad vlády ČR z povahy věci nedisponuje, neboť jejich voliteli byly výše uvedené instituce a ohledně těchto informací je nutné se na tyto instituce obrátit.
Obdobné je nutné uvést i v případě MVDr. Jiřího Lišky, který byl členem Etické komise od 01.04.2012 do 31.03.2017. MVDr. Jiří Liška byl jmenován členem Etické komise prezidentem republiky, a to dne 20.03.2012. Číslem jednacím ani dalšími požadovanými informacemi v této souvislosti Úřad vlády ČR nedisponuje a je nutné se ohledně bližších informací obrátit na Kancelář prezidenta republiky.

K části I. bod 4. Vaší žádosti si pak dovoluji uvést, že postavení Úřadu vlády ČR je upraveno zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů. Jemu je svěřeno plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády a jejích orgánů. Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že Vámi požadované informace se nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, neboť se dotazujete na informace související s činností institucí, které byly voliteli jednotlivých členů Etické komise. Z tohoto důvodu Vaši žádost o informace v části I. bod 4. s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona o informacích částečně odkládám. Dovoluji si Vám doporučit, abyste se s Vaší žádostí obrátil přímo na příslušné instituce - volitele, které disponují bližšími informacemi k této problematice.
K požadavkům uvedeným v druhé části žádosti, které jsou označeny body 1. až 3, si Vám dovoluji sdělit, že vláda ČR vyslovila souhlas s návrhem na využití jména Václava Havla ve spojení s letištěm Praha – Ruzyně v usnesení  ze dne 21. března 2012 č. 198. Tyto informace jsou dostupné na webu Úřadu vlády ČR https://apps.odok.cz/attachment/-/down/KORN97AU7JG2 .

Předkladatelem materiálu bylo Ministerstvo dopravy. Návrh na schválení využití jména bývalého prezidenta ve spojení s naším největším mezinárodním veřejným letištěm Praha – Ruzyně byl vládě předložen jako výraz uznání významu osobnosti Václava Havla pro Českou republiku a jeho odkazu. Termín realizace byl navržen ke dni 76. výročí narození prezidenta Václava Havla, tj. 5. října 2012.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X