Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

19. 10. 2020 13:33

Informace týkající se činnosti vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví

Žádost o informace o rozsahu činnosti vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví prof. MUDr. Romana Prymuly, CSc., Ph.D., zejména vyjadřování se k situaci související s pandemií koronaviru

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 20. září 2020 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v němž žádáte o poskytnutí dále uvedených informací:

„Pan titl. Roman Prymula je "Zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví". Ze statutu pro tuto pozici nevyplývá, že by měl nějakou aktuální odpovědnost ve vztahu k šíření Čínského viru (Covid 19) a onemocnění na nákazu tímto virem, včetně související problematiky. Přesto ho vídám a slýchám například v televizních vysíláních i jiných masmediích (i po boku titl. Andreje Babiše, předsedy vlády ČR), jak se k těmto problémům vyjadřuje a dokonce i jak zpětně svá vyjádření označuje za omyl.

Na základě zákona o informacích se ptám:

- Má pan Prymula od vlády pověření vyjadřovat se k situaci ohledně šíření Covid-19, prognóz jeho šíření; kapacitám zdravotního systému, prevenci před nákazou Covid-19 a podobně? Jeho vyjádření totiž beru jako vyjádření vládního zmocněnce a dokonce tak bývá i uváděn moderujícím.

- Opravňuje jej pozice zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví k vyjádřením k Covid-19 (viz výše)? Má přístup k neveřejným datům s problematikou šíření Covid-19 ?

- Nebo se vyjadřuje k dané problematice (viz výše) pouze jako soukromá osoba? Pozn: v takovém případě si na to stěžuji, nebo vystupování společně s premiérem vytváří dojem, že je k takovým vyjádřením oprávněn.  V médiích vystupuje kde-kdo s různými názory; přitom i vrcholoví politici, jako ministr zdravotnictví, pan Babiš a pan Hamáček mají rovně vyjádření, která se liší, rychle mění, apod., což přispělo k tomu, že vládním činitelům a státním zaměstnancům již nemohu věřit.“

K Vašim požadavkům si Vám dovoluji sdělit následující. Činnost vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví se řídí Statutem vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Zmocněnci nebyly vládou uloženy úkoly nad rámec tohoto statutu a Úřad vlády nedisponuje ani dalšími informacemi o jeho činnosti. 

Prvním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví byl prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D., kterého vláda jmenovala usnesením č. 575 ze dne 25. května 2020 s účinností od 1. června 2020. Ten však na funkci rezignoval 21. září 2020 v souvislosti se jmenováním ministrem zdravotnictví.
 
Neuvádíte, o jaké výroky prof. Prymuly se jedná. V této souvislosti je proto vhodné zmínit, že prof. Prymula je dlouholetý odborník – epidemiolog. V televizním vysílání a jiných médiích proto mohl vystupovat nejen z funkce vládního zmocněnce, ale mohl se k pandemii koronaviru a onemocnění Covid-19, které způsobuje, vyjadřovat rovněž jako přední odborník ČR v oblasti epidemiologie, případně jako člen Rady vlády pro zdravotní rizika.

Pro úplnost považuji za vhodné Vás v podrobnostech odkázat na životopis porf. Prymuly, který je zveřejněn na webových stránkách Úřadu vlády viz /cz/media-centrum/predstavujeme/prof--mudr--roman-prymula--csc---ph-d--181741/

S pozdravem

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X