Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

31. 3. 2020 13:42

Informace týkající se COVID-19

Žádost o informace týkajících se jednotlivých opatření a dalších informací vztahujících se ke COVID-19.

Vážený pane,

v reakci na Vaši žádost ze dne 17. března 2020 si Vám dovoluji sdělit následující. Působnost Úřadu vlády vymezuje ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů („kompetenční zákon“), podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.

Úřad vlády odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje tedy činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva.

Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády je tedy přísně limitován, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev či jiných ústředních orgánů státní správy.

Vzhledem k výše uvedenému a i s ohledem na nutnost zachování jednotné informační linie a nezbytnost zabezpečit přenos spolehlivých a ověřených informací v době nouzového stavu považujeme za vhodné odkázat Vás na relevantní zdroje informací, jejichž verifikaci zabezpečují kompetentní orgány státní správy.

Řešení konkrétních problémů souvisejících s aktuálním stavem nouze je svěřeno jednotlivým odborným ministerstvům, která poskytují příslušný informační servis občanům. V souvislosti s Vaším dotazem se Vás dovoluji odkázat na následující informační zdroje:

Rozcestník na jednotlivé zdroje:

https://www.businessinfo.cz/clanky/koronavirus-pridelava-problemy-ceskym-firmam-kde-hledat-pomoc/

Informace Ministerstva práce a sociálních věcí:

https://www.mpsv.cz/web/cz/informace-ke-koronaviru

Informace Ministerstva zdravotnictví:

http://www.mzcr.cz/dokumenty/spoustime-celostatni-informacni-linku-pro-obcany-v%C2%A0souvislosti-s%C2%A0koronavirem_18740_4107_1.html

Na těchto informačních stránkách, na chatu Ministerstva dopravy:

https://www.mdcr.cz/

či na lince 1212 byste měl nalézt veškeré odpovědi na Vaše dotazy týkající se konkrétních praktických problémů způsobených epidemií koronaviru a onemocnění COVID-19, které způsobuje.

Děkuji za pochopení.

S pozdravem

 

 


Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X