Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

28. 4. 2020 10:42

Informace týkající se COVID-19

Žádost o dokumenty obsahující výsledky epidemiologického/matematického modelování nebo alespoň kvalifikované odhady šíření COVID v ČR, které měla či má k dispozici vláda ČR, ministerstvo zdravotnictví, krizový štáb nebo epidemiologická komise při rozhodování o krizových opatřeních.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 27. března 2020 Vaše elektronické podání, jež jste doplnil dne 2. dubna 2020 s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), ve kterém žádáte o dokumenty obsahující výsledky epidemiologického/matematického modelování nebo alespoň kvalifikované odhady šíření COVID v ČR, které měla či má k dispozici vláda ČR, ministerstvo zdravotnictví, krizový štáb nebo epidemiologická komise při rozhodování o krizových opatřeních.

K Vaší žádosti si Vám dovoluji uvést následující.

Působnost Úřadu vlády vymezuje ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „kompetenční zákon“), podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.
Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády ČR a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády ČR je přísně limitován, Úřad vlády ČR odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje tedy činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout ani oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev či jiných ústředních orgánů státní správy.

Vámi požadované informace, jež má k dispozici Ministerstvo zdravotnictví, se tak nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, který takovými informacemi ani nedisponuje, nýbrž výhradně patří do působnosti Ministerstva zdravotnictví. Rovněž do působnosti Úřadu vlády ČR nespadají Vámi požadované informace od Ústředního krizového štábu ani Ústřední epidemiologické komise, jelikož zabezpečení jejich činnosti se týká výhradně působnosti Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva vnitra.
Ústřední krizový štáb v průběhu prvních čtyř jeho zasedání (dne 16., 20., 24 a 26. března 2020) byl v působnosti Ministerstva zdravotnictví, s ohledem na skutečnost, že předsedou Ústředního krizového štábu byl prof. MUDr. Roman Prymula, CSc. Od 1. dubna 2020 Ústřední krizový štáb spadá na základě jmenování ministra vnitra Jana Hamáčka předsedou Ústředního krizového štábu do působnosti Ministerstva vnitra.

Ústřední epidemiologická komise, jejímž předsedou je ministr zdravotnictví, se v případě vyhlášení nouzového stavu stává součástí Ústředního krizového štábu v souladu s usnesením vlády č. 682/2011, kterou byl vydán Statut Ústřední epidemiologické komise, což nastalo dnem 12. března 2020.Z výše uvedených důvodů Vaši žádost o informace s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, odkládám v rozsahu Vámi požadovaných informací vztahujících se k činnosti Ministerstva zdravotnictví, Ústředního krizového štábu a Ústřední epidemiologické komise. Na základě výše uvedeného Vám doporučuji obrátit se s Vaší žádostí přímo na věcně příslušná ministerstva.

K Vámi požadovaným informacím, jež měla k dispozici vláda ČR, si Vás dovoluji informovat, že některé dílčí informace týkající se Vaší žádosti jsou uvedeny v příloze materiálu „Žádost vlády České republiky o prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií viru SARS-CoV-2“. Tuto přílohu si Vám dovoluji zaslat v příloze. Jinými informacemi v předmětné věci Úřad vlády ČR nedisponuje.

S pozdravem

 

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

Přílohy
Příloha č. 1 – Příloha materiálu

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty