Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

25. 5. 2020 14:55

Informace týkající se COVID-19

Žádost o poskytnutí dat týkajících se vývoje onemocnění COVID-19 na území České republiky, strategii Úřadu vlády ČR pro další šíření onemocnění COVID-19, a prognózy a modelů příslušného orgánu veřejné moci ve věci dalšího vývoje onemocnění COVID-19 na území České republiky.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 27. dubna 2020 Vaše dvě elektronické žádosti, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), ve které žádáte o následující informace:

1. „Veškerá data týkající se vývoje onemocnění COVID-19 na území České republiky od prvního pozitivního prokázaného nakaženého až do 24. dubna 2020. Tím je myšleno počty otestovaných, nakažených, zemřelých a vyléčených.
2. Strategii či strategie shora uvedeného orgánu veřejné moci (tj. Úřadu vlády ČR) pro další šíření onemocnění COVID-19 a to včetně připravovaných opatření, která by měla zakládat, měnit či rušit práva a povinnosti osob na území České republiky.
3. Prognózy a modely příslušného orgánu veřejné moci ve věci dalšího vývoje onemocnění COVID-19 na území České republiky, které vychází z dat orgánů veřejné moci.“

K  Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že působnost Úřadu vlády vymezuje ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „kompetenční zákon“), podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.

Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády ČR a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády ČR je přísně limitován, Úřad vlády ČR odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje tedy činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout ani oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev či jiných ústředních orgánů státní správy.

Vámi požadované informace v bodu 1. žádosti se však nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, jež Vámi požadovanými informacemi ani nedisponuje, neboť předmětná problematika spadá do působnosti Ministerstva zdravotnictví. Z tohoto důvodu Vaši žádost v bodu 1. žádosti o informace s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, odkládám. Na základě výše uvedeného Vám doporučuji obrátit se s Vaší žádostí přímo na věcně příslušné Ministerstvo zdravotnictví.

K bodu 2. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že Úřad vlády ČR z hlediska své působnosti nezpracovává strategie pro další šíření onemocnění COVID-19 ani připravovaná opatření, která by měla zakládat, měnit či rušit práva a povinnosti osob na území České republiky.

K bodu 3. Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že Úřad vlády ČR disponuje pouze informacemi uvedenými v materiálu „Žádost vlády České republiky o prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií viru SARS-CoV-2ˇ“, čj. 313/20 a „Žádost vlády České republiky o prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií SARS-CoV-2, čj. 408/20. Předmětné materiály si Vám dovoluji zaslat v příloze.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

Přílohy
Příloha č. 1 – Materiál č. 313/20
Příloha č. 2 – Materiál č. 408/20

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty