Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

29. 3. 2021 16:30

Informace týkající se důležitých a neodkladných oznámení v souvislosti s COVID-19

Žádost o poskytnutí informací týkajících se oznámení vlády ČR v naléhavém veřejném zájmu ve smyslu zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Vážená paní,

Úřad vlády ČR obdržel dne 2. března 2021 Vaše elektronické podání, jímž jste požádala, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o poskytnutí následujících informací:

„1. zda v období od 1. 3. 2020 do 2. 3. 2021 požádala Vláda ČR v naléhavém veřejném zájmu kteréhokoliv provozovatele vysílání o poskytnutí vysílacího času pro důležitá a neodkladná oznámení ve smyslu § 32 odst. 1 písm. k) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů; a
2. pokud je odpověď na otázku pod bodem 1) této žádosti kladná, tak o sdělení, kolikrát se tak stalo, kdy a pro jaké oznámení se tak stalo a kterého provozovatele vysílání vláda požádala.“

K bodu č. 1 Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že vláda ČR požádala v naléhavém veřejném zájmu provozovatele vysílání o poskytnutí vysílacího času pro důležitá a neodkladná oznámení ve smyslu § 32 odst. 1 písm. k) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

K bodu č. 2 Vaší žádosti pak uvádím, že se tak stalo celkem ve čtyřech případech.

V prvním případě se tak stalo dne 23. 3. 2020, a to u příležitosti projevu předsedy vlády ČR k uzavření země z důvodu nastupující epidemie nemoci covid-19. Této žádosti vyhověly všechny tři celoplošné televize.

V druhém případě se tak stalo dne 9. 4. 2020 a jednalo se o projev předsedy vlády ČR před velikonočními svátky, které byly klíčové pro zvládnutí první vlny epidemie. Žádosti vyhověly všechny tři celoplošné televize.

Ve třetím případě se tak stalo 21. 9. 2020 a šlo o projev předsedy vlády ČR věnovaný nástupu další vlny pandemie a vysvětlení s tím souvisejících opatření. Této žádosti rovněž vyhověly všechny tři celoplošné televize.

V posledním případě vláda ČR požádala na přelomu roku 2020 tři celoplošné televize o odvysílání televizního spotu u příležitosti příchodu vakcín proti nemoci covid-19 do České republiky. Této žádosti všechny tři celoplošné televize vyhověly.

S pozdravem

 


Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X