Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

20. 2. 2023 15:06

Informace týkající se legislativního procesu

Žádost o poskytnutí informací týkajících se návrhu zákona o jednotném environmentálním stanovisku a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o jednotném environmentálním stanovisku)

Vážení,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 28. listopadu 2022 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o poskytnutí informací, která byla formulována následovně.

„15. Jak bylo uvedeno výše v bodu 9 této žádosti, vláda svým usnesením ze dne 27.10.2022 č. 884 v bodu I. schválila návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku „ve znění písemně předložených změn a s úpravou podle připomínky vlády a dále s úpravami podle připomínek obsažených ve stanovisku Legislativní rady vlády“. K tomu žadatelé žádají o poskytnutí těchto informací:

a) O jaké „písemně předložené změny“ se jednalo? Týkaly se ustanovení § 70 odst. 3 zákona o ochraně přírody a krajiny?

b) Žádáme o poskytnutí informací o celém obsahu všech těchto „změn“.

c) Kdo vládě tyto „změny“ předložil a v jaké formě?

d) Byly vládě tyto „změny“ předloženy v nějakém písemném dokumentu či dokumentech? Pokud ano, žádáme o poskytnutí kopií všech těchto dokumentů.

e) O jakou „úpravu podle připomínky vlády“ se jednalo? Týkala se ustanovení § 70 odst. 3 zákona o ochraně přírody a krajiny?

f) Žádáme o poskytnutí informací o celém obsahu této „úpravy“ a o celém obsahu příslušné „připomínky vlády“.

g) Byl obsah této „úpravy“ a příslušné „připomínky vlády“ zachycen v nějakých dokumentech, záznamech nebo protokolech? Pokud ano, žádáme o poskytnutí jejich kopií.

16. Jak bylo uvedeno výše v bodu 13 této žádosti, v „návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o jednotném environmentálním stanovisku“, zveřejněném v systému eKLEP dne 1.11.2022, bylo vypuštěno novelizační ustanovení týkající se § 70 odst. 3 zákona o ochraně přírody a krajiny, které bylo ovšem obsaženo v původním návrhu zákona o jednotném environmentálním stanovisku zveřejněném v systému eKLEP dne 15.7.2022. K tomu žadatelé žádají o poskytnutí těchto informací:

a) Vypořádalo MŽP v mezidobí od 15.7.2022 do 27.10.2022 zásadní připomínky MD (č. 11) a MPO (č. 105) nějakým jiným způsobem, než jak je uvedeno v materiálu „Vypořádání připomínek“ ze dne 15.7.2022 na str. 12 a 66, tj. způsobem „NEAKCEPTOVÁNO – ROZPOR“? Pokud ano, kdy a jakým způsobem k takovému odlišnému vypořádání ze strany MŽP došlo? A je takový odlišný způsob vypořádání zachycen v nějakém dokumentu? Pokud ano, žádáme o poskytnutí jeho kopie.

b) Učinila ministryně životního prostředí nebo nějaká jiná úřední osoba MŽP anebo kdokoli jiný                    v mezidobí od 15.7.2022 do 27.10.2022 ve vztahu k Ministerstvu dopravy (MD), Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) anebo vládě, popřípadě k jejich úředním osobám nebo členům, jakýkoli úkon, který obsahově směřoval k přijetí (akceptaci) či jinému způsobu vypořádání výše uvedených zásadních připomínek MD a MPO? Pokud ano, kdo to byl a kdy a jakým úkonem či úkony k tomu došlo?

c) Byl vládě na její jednání dne 27.10.2022 předložen materiál „návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o jednotném environmentálním stanovisku)“ s přetrvávajícím (nevyřešeným) rozporem týkajícím se výše uvedených zásadních připomínek MD a MPO? Anebo byl vládě na uvedené jednání tento materiál předložen s odstraněným rozporem týkajícím se těchto zásadních připomínek MD a MPO?

d) Pokud byl uvedený návrh zákona vládě na její jednání dne 27.10.2022 předložen s již odstraněným rozporem, kdo, kdy, jakým způsobem a s jakým výsledkem tento rozpor odstranil či vyřešil?

e) Pokud byl uvedený návrh zákona vládě na její jednání dne 27.10.2022 předložen s přetrvávajícím (neodstraněným) rozporem, na základě jakého konkrétního návrhu, úpravy nebo připomínky vláda nakonec schválila návrh zákona ve znění, ve kterém chybí novelizační ustanovení týkající se § 70 odst. 3 zákona o ochraně přírody a krajiny, jenž bylo obsaženo v původním návrhu zákona o jednotném environmentálním stanovisku zveřejněném v systému eKLEP dne 15.7.2022?“

S ohledem na rozhodnutí vedoucí Úřadu vlády ze dne 23. ledna 2023, kterým bylo rozhodnutí Úřadu vlády, Odboru právního a kontrolního v části, ve které se odmítá poskytnutí informací požadovaných v bodě 15 písm. a) – g) žádosti, zrušeno a věc byla vrácena k novému projednání, si Vám dovoluji sdělit následující.

K bodu 15 písm. a) – d) žádosti si dovoluji v příloze zaslat materiál Návrhy změn k zákonu o jednotném environmentálním stanovisku, který byl předložen ministryní životního prostředí, čj. návrhu 876/22.

K bodu 15 písm. e) – g) žádosti si dovoluji uvést, že předmětem připomínky vlády byla původně navržená úprava, aby záměry (zejména jde o záměry povolované podle stavebního zákona) umístěné v ochranném pásmu zvláště chráněného území byly vyňaty z režimu společného rozhodnutí, kdy orgán ochrany přírody a krajiny vydává jedno rozhodnutí zahrnující všechna rozhodnutí a závazná stanoviska potřebná pro posouzení záměru z hlediska ochrany přírody a krajiny, v případě ochranných pásem národních parků pak společné rozhodnutí zahrnuje i souhlas s odnětím zemědělské půdy ze zemědělského půdního fondu podle zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a rozhodnutí o odnětí lesních pozemků plnění funkcí lesa nebo o omezení jejich využívání pro plnění funkcí lesa nebo vyjádření z hlediska dotčení pozemků určených k plnění funkcí lesa podle lesního zákona. Na předmětné záměry se tak podle připomínky vlády, jež byla zapracována do úpravy návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o jednotném environmentálním stanovisku, má plně vztahovat režim jednotného environmentálního stanoviska, zatímco režim společného rozhodnutí se má týkat již pouze záměrů umístěných přímo ve zvláště chráněném území, evropsky významné lokalitě anebo ptačí oblasti. Tato změna se konkrétně dotýká úpravy § 83  odst. 9 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (část druhá změnového zákona), § 21 odst. 3  zákona č. 334/1992 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, ve znění pozdějších předpisů  (část třetí změnového zákona) a § 16 odst. 7 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů (část čtvrtá změnového zákona).

S pozdravem

 

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

Příloha:

Příloha č. 1 - Návrhy změn k zákonu o jednotném environmentálním stanovisku, čj. 876/22

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty