Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

27. 5. 2020 13:59

Informace týkající se náhrady škody v souvislosti s COVID-19

Žádost o poskytnutí informace, "kolik žádostí o náhradu škody v intencích § 36 krizového zákona Úřad vlády ČR či kterékoliv její ministerstvo eviduje k 05.05.2020 v souvislosti s krizovými opatřeními, jež Vláda ČR vydala v souvislosti s výskytem koronaviru označovaného jako SARS CoV-2?“

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 6. května 2020 Vaši elektronickou žádost o informace, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v níž žádáte o poskytnutí následující informace: „Kolik žádostí o náhradu škody v intencích § 36 krizového zákona Úřad vlády ČR či kterékoliv její ministerstvo eviduje k 05.05.2020 v souvislosti s krizovými opatřeními, jež Vláda ČR vydala v souvislosti s výskytem koronaviru označovaného jako SARS   CoV-2?“

K této Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že Úřad vlády ČR eviduje ke dni 5. 5. 2020 celkem 11 žádostí o náhradu škody podle § 36 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Působnost Úřadu vlády vymezuje ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů („kompetenční zákon“), podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.

Úřad vlády odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje tedy činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva. Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě a jejím orgánům Úřadem vlády a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády je tedy přísně limitován, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev či jiných ústředních orgánů státní správy. 

Úřad vlády tedy nedisponuje veškerými informacemi, které se týkají činnosti jiných ústředních orgánů státní správy, resp. nedisponuje takovým rozsahem informací, jenž by umožnil poskytnutí relevantních odpovědí na konkrétní dotazy týkající se specifických situací, souvisejících s celou škálou opatření přijatých v rámci boje s epidemií koronaviru a onemocněním COVID-19, které způsobuje. Vzhledem k uvedenému a i s ohledem na nutnost zachování jednotné informační linie a nezbytnost zabezpečit přenos spolehlivých a ověřených informací v době nouzového stavu považuji za vhodné odkázat Vás na relevantní zdroje informací, jejichž verifikaci zabezpečují kompetentní orgány státní správy. Řešení konkrétních situací souvisejících s aktuálním stavem nouze je svěřeno jednotlivým odborným ministerstvům, která poskytují příslušný informační servis občanům.

Vámi požadované informace, týkající se počtu žádostí o náhradu škody v intencích § 36 krizového zákona evidovaných k 5. 5. 2020 jednotlivými ministerstvy v souvislosti s krizovými opatřeními, jež Vláda ČR vydala v souvislosti s výskytem koronaviru a jím způsobeným onemocněním COVID-19,  které ani nemá povinný subjekt k dispozici, se tak nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR.

Z tohoto důvodu Vaši žádost o informace s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, částečně odkládám. Doporučuji Vám obrátit se se zbývající částí Vaší žádosti na věcně příslušná ministerstva.

S pozdravem
 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X