Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

31. 3. 2020 13:48

Informace týkající se nouzového stavu

Žádost o informace týkajících se opatření přijatých v nouzovém stavu v souvislosti s COVID-19.

Vážená paní,

v reakci na Vaši žádost ze dne 19. března 2020 si Vám dovoluji sdělit následující. Působnost Úřadu vlády vymezuje ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů („kompetenční zákon“), podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.

Úřad vlády odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje tedy činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva.

Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády je tedy přísně limitován, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev či jiných ústředních orgánů státní správy.

Úřad vlády tedy nedisponuje veškerými informacemi, které se týkají činnosti jiných ústředních orgánů státní správy, resp. nedisponuje takovým rozsahem informací, jenž by umožnil poskytnutí relevantních odpovědí na konkrétní dotazy týkající se specifických problémů občanů, souvisejících s celou škálou opatření přijatých v rámci boje s epidemií koronaviru a onemocněním COVID-19, které způsobuje.

Nicméně, k Vašemu dotazu můžeme sdělit, že usnesením vlády ze dne 12. března 2020 č. 194 byl pro území České republiky vyhlášen nouzový stav. Mezi opatření, která jsou v současnosti aktuální lze zařadit i:

 - zákaz vstupu na území České republiky pro všechny cizince s výjimkou cizinců pobývajících s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem v ČR a s výjimkou cizinců, jejichž vstup je v zájmu České republiky (s účinností od 16. března 2020 0.00 hodin);

 - zákaz vycestovat z České republiky pro občany České republiky a cizince s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů na území ČR s výjimkou osob, kterým byla udělena výjimka (s účinností od 16. března 2020 0.00 hodin)

 - zákaz překračovat hranice v rámci přeshraničního styku je povoleno pouze osobám, které prokáží, že jsou zaměstnány ve vzdálenosti do 100 km vzdušnou čarou od státních hranic.(vizte http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/aktualne/vyhlaseni-nouzoveho-stavu-180234/)

Výjimky z těchto omezení jsou uvedeny na následujícím internetovém odkazu:

https://www.mvcr.cz/clanek/vyjimky-z-omezeni-cestovani.aspx

Pro řešení Vašich případných dalších konkrétních dotazů se, prosím, obraťte na věcně příslušné Ministerstvo vnitra.

Děkuji za pochopení.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X