Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

12. 10. 2020 15:42

Informace týkající se podpory pro podnikatele v souvislosti s epidemií koronaviru

Žádost o poskytnutí informací týkajících se kompenzace výpadku příjmů osob samostatně výdělečně činných z důvodu zásahu do podnikatelských aktivit v souvislosti s epidemií koronaviru, druhů kompenzačních programů a jejich zveřejnění

Vážený pane,


Úřad vlády ČR obdržel dne 18. září 2020 Vaše písemné podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, které jste na výzvu doplnil dne 25. září 2020, ve kterém žádáte o poskytnutí informací týkajících se kompenzace výpadku příjmů osob samostatně výdělečně činných z důvodu zásahu do podnikatelských aktivit, druhů kompenzačních programů a jejich zveřejnění.


 K  Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že vláda ČR si je vědoma situace, která dopadá na jednotlivé subjekty, a různými nástroji se snaží dopady pandemie koronaviru co nejvíce eliminovat a pomoci tam, kde je to možné. Za tímto účelem přistoupila k přijetí řady legislativních i nelegislativních opatření, která by měla pomoci co nejširší míře subjektů v rámci jejich ekonomické situace. Tato opatření jsou kompenzačního charakteru a mají podpořit zaměstnanost a co nejvíce pomoci překlenout ekonomické obtíže jednotlivých subjektů. Přehled podpory a úlev pro podnikatele můžete najít např. na webových stránkách vlády ČR:
/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/podpora-a-ulevy-pro-podnikatele-a-zamestnance-180601/


Cílem vlády ČR je co nejdříve zajistit návrat k běžnému způsobu života, a to jak po soukromé stránce, tak i po stránce zdravotní a ekonomické. Rozhodnutí, která k tomuto stavu vedou, jsou značně obtížná, vždy však vychází z odborné debaty všech zainteresovaných odpovědných subjektů, přičemž nejvyšší váhu je nutné přiznat epidemiologům. Ochrana lidského života a zdraví je tou nejdůležitější společenskou hodnotou. Proto najít naprostou rovnováhu mezi jednotlivými segmenty, zejména pak zdravotními a ekonomickými, je velice obtížné a je složité vyhovět všem k jejich úplné spokojenosti.


Vláda ČR bude i nadále vyhodnocovat aktuální situaci a přijímat opatření vedoucí k eliminaci všech rizik spojených s další vlnou pandemie koronaviru. V této souvislosti Vám proto doporučuji sledovat zejména sdělovací prostředky, které budou veřejnost s náležitým předstihem o případných dalších konkrétních kompenzačních opatřeních informovat.


V případě, že by výše uvedená opatření na pomoc podnikatelům a živnostníkům nebylo možné využít či by nebyla považována za dostačující, je možné za podmínek a ve lhůtách stanovených § 36 odst. 5 zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon), ve znění pozdějších předpisů, uplatnit u státu nárok na náhradu škody. Orgánem krizového řízení ve smyslu ustanovení § 36 odst. 5 krizového zákona  je Ministerstvo vnitra ČR, které je v souladu s § 12 odst. 1 písm. m) zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, ústředním orgánem státní správy pro vnitřní věci, zejména pro krizové řízení, civilní nouzové plánování, ochranu obyvatelstva a integrovaný záchranný systém (srov. Rozsudek Nejvyššího soudu ČR ze dne 17. 6. 2009, sp. zn. 25 Cdo 1649/2007).

S pozdravem

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X