Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

13. 10. 2020 14:24

Informace týkající se poradních a pracovních orgánů zřizovaných vládou České republiky k podpoře její činnosti

Žádost o poskytnutí informací o poradních a pracovních orgánech zřízených vládou od února 2020, včetně uvedení názvu orgánu, jmen jeho členů, jeho pravomocí, statutu a funkce.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 26. září 2020 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, ve kterém žádáte o poskytnutí informací týkajících se poradních a pracovních orgánů zřízených vládou od února 2020.
 
K  Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že vláda ČR může k podpoře své činnosti zřídit své poradní a pracovní orgány složené z členů vlády a dalších odborníků. Poradní a pracovní orgány vlády mohou být zřízeny jako stálé nebo dočasné orgány podle charakteru problematiky, kterou se zabývají. V čele poradních orgánů vlády je zpravidla člen vlády nebo zmocněnec vlády. Činnost poradních orgánů vlády se řídí jejich statutem, který schvaluje vláda. Vláda dále může zmocnit i osobu, která není členem vlády - zmocněnce vlády - aby pro její potřeby vykonával určitou činnost.

Přehledný výčet všech poradních, pracovních a jiných orgánů zřízených k podpoře činnosti vlády naleznete na webových stránkách vlády ČR /cz/pracovni-a-poradni-organy-vlady/default.htm .

Z těchto poradních, pracovních a dalších orgánů byly v období od února 2020 zřízeny následující:

- Rada vlády pro zdravotní rizika, k jejímuž zřízení došlo usnesením vlády č. 813 ze dne 27. července 2020. V podrobnostech týkajících se jejího složení lze odkázat na webové stránky vlády ČR, kde jsou tyto informace zveřejněny. 
/cz/ppov/rada_vlady_pro_zdravotni_rizika/uvodni-text-rada-vlady-pro-zdravotni-rizika-183146/

- Zmocněnec vlády pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, který byl jmenován usnesením vlády č. 575 ze dne 25. května 2020 s účinností od 1. června 2020. Prvním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví byl prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D., který však na funkci rezignoval 21. září 2020 v souvislosti se jmenováním ministrem zdravotnictví.
/cz/ppov/zmocnenci_vlady/vladni-zmocnenec-pro-vedu-a-vyzkum-ve-zdravotnictvi 181701/

- Zmocněnec pro konzultace s Ruskou federací, kterého vláda jmenovala usnesením č. 770 ze dne 20. července 2020 s činností od 1. srpna 2020. Prvním zmocněncem pro konzultace s Ruskou federací vedené podle čl. 5 Smlouvy mezi Českou republikou a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci ze dne 26. srpna 1993 je JUDr. Rudolf Jindrák.
/cz/ppov/zmocnenci_vlady/zmocnenec-pro-konzultace-s-ruskou-federaci-182815/

S pozdravem


Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X