Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

19. 10. 2020 13:57

Informace týkající se usnesení vlády České republiky

Žádost o poskytnutí informací o přijímání a koordinaci opatření v boji proti epidemii koronaviru a onemocnění Covid – 19, které způsobuje, včetně informování veřejnosti

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 28. září 2020 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v němž žádáte o poskytnutí dále uvedených informací:

„1. Kdo řídí a odpovídá za přijímání a koordinování opatření proti nákaze občanů koronavirem Covid -19 v České Republice a organizaci péče o nakažené a nemocné?

2. Kdo je v této agendě odpovědný a kompetentní k informování veřejnosti v masmédiích a o vývoji situace, o připravovaných a následně i přijatých opatřeních k průběhu prevence, testování a léčby?  Je to jedna osoba, nebo více osob - v tom případě kdo z nich konkrétně v jakém rozsahu?“

K Vašim požadavkům si Vám dovoluji sdělit následující. Za přijímání a koordinaci opatření v boji proti epidemii koronaviru a onemocnění Covid – 19, které způsobuje, včetně informování veřejnosti, je odpovědná vláda ČR jako vrcholný orgán výkonné moci a  její jednotliví členové, kteří byli pověřeni řízením odborných resortů - ministerstev. S ohledem na nutnost zachování jednotné informační linie a nezbytnost zabezpečit přenos spolehlivých a ověřených informací je poskytování informačního servisu občanům, pokud jde o řešení konkrétních problémů souvisejících s vývojem epidemiologické situace v České republice, svěřeno především věcně příslušným ministerstvům, do jejichž působnosti předmětná problematika primárně spadá. 
 
Pro úplnost lze uvést, že si vláda k podpoře plnění svých úkolů zřizuje poradní a pracovní orgány, složené z členů vlády a dalších odborníků. Pracovním orgánem vlády k řešení vzniklé krizové situace, který je zařazen do systému orgánů Bezpečnostní rady státu, je Ústřední krizový štáb. Předseda vlády rozhodl dne 21. září o aktivaci Ústředního krizového štábu pod vedením 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka.

V této souvislosti považuji za vhodné Vám z důvodu usnadnění orientace v současné složité situaci doporučit webové stránky vlády ČR  /cz/epidemie-koronaviru/default.htm , kde jsou přehledně na jednom místě shromážděny veškeré důležité informace o epidemii koronaviru, nouzovém stavu a všech v té souvislosti vydaných opatřeních vlády a ministerstev.

S pozdravem


Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X