Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

31. 12. 2020 10:54

Informace týkající se usnesení vlády ČR a poskytnutí materiálu

Žádost o poskytnutí informace týkající se usnesení vlády ČR ze dne 25. 4. 2010 č. 368 a poskytnutí kopie části III materiálu čj. 353/10, na kterou se odkazuje v uvedeném usnesení vlády ČR

Vážený pane,
Úřad vlády ČR obdržel dne 29. listopadu 2020 Vaši elektronickou žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kterou jste specifikoval níže uvedeným způsobem:

„Současně si dovoluji požádat stejnopisem Úřad Vlády ČR o laskavé sdělení, zda uvedený dokument zmíněného, dnem 25.4.2010 schváleného usnesení Vlády ČR č. 368 z r. 2010 byl na adresu JMK v Brně skutečně vypraven a to v částech I., II., III, a z tohoto materiálu část III poskytnout formou kopie, a zodpovědět, jak byl tento úkol - územní rezerva D-O-L dále sledován v realizaci jednotlivých bodů a zda existuje závěrečné vyhodnocení tohoto uloženého úkolu Vlády a toto hodnocení plnotextově poskytnout. V případě, že by snad nebyla dotyčná pošta odbavena, prosím laskavě sdělit důvod pro její zastavení. Pokud bylo usnesení doručeno v režimu utajení, prosím sdělit stupeň utajení.“

K  Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že Úřad vlády je podle § 2 odst. 1 zákona o informacích státním orgánem povinným poskytovat informace vztahující se k jeho působnosti. Podle § 28 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, mu přísluší plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda. Úřad vlády je tedy povinen poskytovat informace o věcech, které měla k dispozici vláda nebo její poradní nebo pracovní orgány.
V reakci na Vaši žádost si Vám dovoluji sdělit, že Úřad vlády publikuje usnesení vlády pouze na webových stránkách vlády ČR. Předmětný materiál byl vložen rovněž do elektronické knihovny legislativního procesu eKLEP, která je přístupná i krajským úřadům. V roce 2010 byla usnesení vlády rozesílána i v papírové formě podle tehdy platných rozdělovníků a je tedy vysoce pravděpodobné, že bylo zasláno i hejtmanovi Jihomoravského kraje. Ve spisové službě ani ve starších poštovních podávacích knihách se však nepodařilo tento údaj dohledat. Vzhledem k tomu, že usnesení úkoluje pouze členy vlády a vedoucí ústředních správních úřadů, je jiná distribuce materiálu Krajskému úřadu Jihomoravského kraje ze strany Úřadu vlády nepravděpodobná.

Dále si Vám dovoluji v příloze této odpovědi zaslat Vámi požadovanou kopii části III materiálu čj. 353/10, na kterou se odkazuje v usnesení vlády ze dne 24. května 2010 č. 368, a také část II tohoto materiálu, ve které je popsán způsob, jak byly v této věci osloveny krajské úřady.

Úřad vlády odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje tedy činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva. Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády je tedy přísně limitován, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev či jiných ústředních orgánů státní správy.

Sledování plnění úkolu stanového v bodě II usnesení vlády ze dne 24. května 2010 č. 368 je plně v kompetenci předkladatele materiálu, tj. Ministerstva pro místní rozvoj. K části Vaší žádosti týkající se sledování úkolu stanového v bodě II citovaného usnesení a jeho závěrečného vyhodnocení si proto dovoluji uvést, že Vámi požadované informace, kterými povinný subjekt ani nedisponuje, se nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, neboť předmětná problematika se týká věcně příslušného Ministerstva pro místní rozvoj. Z tohoto důvodu Vaši žádost o informace v uvedené části s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona o informacích, odkládám. Doporučuji Vám obrátit se s Vaší žádostí na věcně příslušné ministerstvo.
S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

Přílohy
Příloha č. 1 – kopie části II a III materiálu čj. 353/10

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty