Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

20. 2. 2023 15:43

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se války na Ukrajině

Vážený pane inženýre,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 9. února 2023 Vaši písemnou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), o poskytnutí informací týkajících se války na Ukrajině a zákazu alkoholických nápojů v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

V reakci na Vaše otázky popsané v žádosti si dovoluji nejprve uvést, že dle § 2 odst. 1 zákona o informacích je Úřad vlády státním orgánem povinným poskytovat informace vztahující se k jeho působnosti. Podle § 28 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, mu přísluší plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda. Úřad vlády je tak povinen poskytovat informace o věcech, které měla k dispozici vláda nebo její poradní či pracovní orgány.

K první otázce Vaší žádosti „žádám o informaci, na základě jakého zákona rozhoduje vláda a jednotliví ministři o vývozu zbraní do zahraničí…“ sděluji, že v případě zbraní poskytnutých vládou České republiky Ukrajině, se jedná o vojenský materiál, tj. majetek, který je ve vlastnictví České republiky a je s ním příslušné hospodařit Ministerstvo obrany. Z usnesení vlády týkajících se uvedené problematiky, která neobsahují utajované informace podle zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů, plyne, že vláda nakládá s majetkem státu v souladu se zákonem č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích, ve znění pozdějších předpisů, včetně odsouhlasení bezúplatného převodu předmětného vojenského materiálu Ukrajině za podmínek dále stanovených v příloze uvedeného usnesení.

Ke zbývající části Vaší žádosti si dovoluji uvést, že námi bude vydáno samostatné rozhodnutí, které Vám bude zasláno do vlastních rukou prostřednictvím uvedené datové schránky, nebo v případě, že nebude zpřístupněna, na Vámi uvedenou adresu pro doručování.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X