Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

8. 2. 2023 15:15

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informace týkající se dezinformací

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky obdržel dne 20. ledna 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, o poskytnutí informací, kterou jste formuloval následovně.

„1.Jakou částku vynaložila Česká republika na vytvoření v článku zmiňovaného dokumentu „Akční plán pro čelení dezinformacím“, včetně nákladů na podpůrné studie apod.

2. Komu byly prostředky, vynaložené v souvislosti s vytvořením dokumentu „Akční plán pro čelení dezinformacím“ uhrazeny?

3. Jakou částku plánuje Česká republika v budoucnu vynaložit na případné úpravy a aktualizace dokumentu „Akční plán pro čelení dezinformacím“?

4. Jaká je legální definice pojmu „dezinformace“, s níž dokument pracuje, a z jakého pramene tato definice vychází?“

K otázce č. 1 a č. 2 žádosti si Vám dovoluji sdělit, že na vytvoření zmiňovaného dokumentu nebyly vynaloženy žádné náklady vyjma mezd zaměstnanců, kteří se na něm v pracovní době podíleli. Podpůrné studie, ze kterých dokument vychází, byly vytvořeny interně v rámci státní správy, a tudíž na ně také nebyly vynaloženy žádné další náklady vyjma mezd zaměstnanců, kteří se na nich v pracovní době podíleli.

V reakci na otázku č. 3 uvádím, že s žádnou částkou vynaloženou za tímto účelem se v současné době nepočítá.

K otázce č. 4 žádosti týkající se definice pojmu „dezinformace“ si dovoluji uvést, že legální definice nebo také zákonná definice, která by byla obsažena v textu právního předpisu a závazně definovala určitý pojem, se kterým tento právní předpis pracuje, není aktuálně v právním řádu ČR zavedena. Definice, se kterou zmiňovaný dokument pracuje, vymezuje dezinformace jako záměrně nepravdivé či manipulativní informace šířené s cílem ovlivnit rozhodování nebo názory těch, kteří je přijímají, a s vědomím jejich manipulativní a nepřesné či nepravdivé povahy. Tento manipulativní charakter přitom může být dán i zásadní dezinterpretací jinak pravdivé informace či jejím vytržením z kontextu. Pro úplnost uvádím, že vymezení pojmu dezinformace lze nalézt na stránkách Centra proti hybridním hrozbám, jehož agenda spadá podle § 12 odst. 1 písm. a) zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů pod Ministerstvo vnitra, viz tento odkaz: Definice dezinformací a propagandy - Centrum proti hybridním hrozbám (mvcr.cz).

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.
vedoucí Oddělení právního
zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X