Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

30. 5. 2023 8:30

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 27. dubna 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, která se týkala podnětu adresovanému Ing. Michalu Klímovi, vládnímu zmocněnci pro oblast medií a dezinformací. Žádost byla doplněna dne 4. května 2023.

K otázce č. 1 Vaší žádosti si dovolujeme sdělit, že podnět byl Úřadu vlády doručen dne 27. dubna 2022.

V reakci na otázku č. 2 uvádíme, že Ing. Klíma ze své pozice vládního zmocněnce pro oblast medií a dezinformací neprováděl žádná prošetřování, jeho úkolem bylo nastartovat strategickou komunikaci státu. Tento úkol byl splněn. Na předmětný podnět bylo reagováno dopisem čj. 19261/2022-UVCR-2, kde je vysvětlena úloha a cíl zřízení této pozice, jež byla ustavena v reakci na vlnu dezinformacích šířených z Ruska, jejichž cílem bylo oslabit demokratické instituce a stabilitu společnosti. Jak je uvedeno i ve výše popsaném dopise, není v kompetenci vládního zmocněnce pro oblast medií a dezinformací zahájit prošetřování výroků členů vlády.

K otázce č. 3 žádosti si dovolujeme uvést, že vládní zmocněnec pro oblast medií a dezinformací nepřijímal žádná opatření. Měl systémově nastavit práci strategické komunikace a vytvořit strukturu, která měla na tyto nové výzvy reagovat. Na základě práce pana zmocněnce byla zahájena činnost Oddělení strategické komunikace Úřadu vlády. Pro úplnost doplňujeme, že pozice vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací byla zrušena usnesením vlády ze dne 15. února 2023 č. 124.

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v. r.

ředitel Odboru právního a kontrolního

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X