Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

30. 5. 2023 8:35

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se konsolidačního balíčku a návrhu důchodové reformy

Vážená paní,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 11. května 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kterou jste formulovala následujícím způsobem:

„Tímto vás žádám o poskytnutí informací ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů o následující:

-Veškeré vládní analýzy k novému daňovému balíčku

-Veškeré vládní analýzy k důchodové reformě“

V reakci na Vaši žádost si dovolujeme uvést, že základní přípravu současných reformních změn lze nalézt v návrzích Národní ekonomické rady vlády z listopadu 2022, které jsou k dispozici na následujícím odkazu: /assets/media-centrum/aktualne/Navrhy-NERV-na-snizeni-vydaju-a-zvyseni-prijmu.pdf

Následně se zástupci koaličních stran a relevantních resortů (konkrétně Ministerstvo financí a Ministerstvo práce a sociálních věcí) sešli k jednání a dosáhli dohody ohledně souboru návrhů. Aktuálně probíhá příprava legislativního znění a případných analýz dopadů regulace. Legislativa a případné analýzy (tj. hodnocení dopadů regulace v souladu s Obecnými zásadami pro hodnocení dopadů regulace (RIA), pokud nebude udělena výjimka) budou zpracovány teprve na základě zveřejněných dokumentů a následně projdou připomínkovým a legislativním procesem.

Pro úplnost si dovolujeme  sdělit, že působnost Úřadu vlády vymezuje § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „kompetenční zákon“), podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.

Úřad vlády odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje však činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva. Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády je tedy přísně limitován, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev.

S ohledem na výše uvedené si dovolujeme pro úplnost sdělit, že se v této záležitosti můžete obrátit rovněž na věcně příslušná ministerstva, a to Ministerstvo financí jako ústřední orgán státní správy mimo jiné pro státní rozpočet republiky podle § 4 odst. 1 kompetenčního zákona a Ministerstvo práce a sociálních věcí jako ústřední orgán státní správy mimo jiné pro důchodové zabezpečení podle § 9 odst. 1 kompetenčního zákona, která by případně mohla disponovat podrobnějšími informacemi.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X