Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

30. 5. 2023 8:38

Informace týkající se vlády ČR

Žádost o poskytnutí informací týkajících se Bezpečnostní rady státu

Vážený pane,

Úřad vlády České republiky (dále jen „Úřad vlády“) obdržel dne 12. května 2023 Vaši elektronickou žádost s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, týkající se obilí z Ukrajiny. Žádost byla formulována následujícím způsobem:

DOTAZ: Zachytili tuto informaci i orgány státu a dostala se k posouzení a zpracování Bezpecnostní řadě státu urcitě spolupracující s ministerstvy vč MŽP?

V reakci na Vaši žádost si dovolujeme uvést, že Bezpečnostní rada státu je stálým pracovním orgánem vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti České republiky a přípravu návrhů opatření k jejímu zajišťování. Bezpečnostní rada státu v letech 2022 a 2023 Vámi popsanou problematiku neřešila a nebyla zde ani zmíněna. Pro úplnost sdělujeme, že problematika potravinové bezpečnosti spadá do kompetence Ministerstva zemědělství, které dle § 15 odst. 2 a 3 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „kompetenční zákon“) řídí Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a zároveň je ústředním orgánem státní správy mimo jiné ve věcech péče o potraviny. Ministr zemědělství není členem Bezpečnostní rady státu a žádný podnět k projednání ze strany tohoto ministerstva nebyl v této záležitosti podán.

Pro úplnost si dovolujeme  sdělit, že působnost Úřadu vlády vymezuje § 28 odst. 2 kompetenčního zákona, podle něhož Úřad vlády plní úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda.

Úřad vlády odborně zabezpečuje činnost vlády jako celku, nezabezpečuje však činnosti jednotlivých jejích členů, jimž odborné zabezpečení poskytují jimi řízená ministerstva. Rozsah poskytovaného odborného zajištění činnosti vládě Úřadem vlády a tím i rozsah této oblasti působnosti Úřadu vlády je tedy přísně limitován, přičemž zásadně do jeho vymezení nelze zahrnout oblasti činnosti veřejné správy, jež spadají do působnosti konkrétních ministerstev.

S ohledem na výše uvedené si dovolujeme pro úplnost sdělit, že je možné v této záležitosti obrátit se na již zmíněné věcně příslušné Ministerstvo zemědělství, které by mohlo disponovat informacemi týkajícími se předmětné záležitosti.

S pozdravem

Mgr. Ivana Beránková v. r.

vedoucí Oddělení právního

zástupkyně ředitele Odboru právního a kontrolního

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X