Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

24. 6. 2020 14:17

Informace týkající se návrhu zákona

Žádost o poskytnutí informací týkajících se návrhu zákona o ochránci práv dětí.

Vážená paní,

Úřad vlády ČR obdržel dne 1. června 2020 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v němž žádáte o poskytnutí dále uvedených informací:

1. „Pracovní verzi návrhu textu zákona o ochránci práv dětí (dětském ombudsmanovi), který zpracovala vládní zmocněnkyně Helena Válková s dalšími lidmi z ÚV v tomto roce,
2. informaci, komu byl předmětný návrh zaslán v rámci meziinstitucionální spolupráce,
3. jakým způsobem a kdy byly vypořádány připomínky či návrhy, které byly ÚV či Heleně Válkové doručeny, zejména připomínky veřejného ochránce práv JUDr. Křečka,
4. zvukový záznam z kulatého stolu ze dne 1. 6. 2020, který k této věci ÚV pořádal,
5. zvukový záznam z tiskové konference ze dne 1. 6. 2020, kterou k této problematice ÚV pořádal.“

Zároveň jste požádala, aby z důvodu veřejného zájmu byla pracovní verze návrhu zákona zveřejněna a výsledek vypořádání komentářů, návrhu a kritických připomínek byl zavěšen ihned po poskytnutí do veřejné databáze poskytnutých informací na stránkách Úřadu vlády.

K Vašim požadavkům si Vám dovoluji sdělit následující.

1. Návrh zákona o ochránci práv dětí a o změně některých dalších zákonů v jeho finální podobě přikládáme. Návrh zákona byl vložen jako poslanecký návrh do legislativního systému sněmovny dne 16. 6. 2020 a bude zveřejněn v nejbližších dnech na stránkách Poslanecké sněmovny.

2. Návrh zákona byl konzultován především s členy Výboru pro práva dítěte při Radě vlády pro lidská práva (dále jen „Výbor“), kde jsou zastoupeni jak relevantní zástupci státních orgánů, tak odborníci z občanské společnosti a také zástupci Kanceláře veřejného ochránce práv.

3. Všichni členové a všechny členky Výboru měli možnost se k návrhu vyjádřit a zaslat k němu připomínky a komentáře. Tyto podněty jsme se snažili vždy maximálně využít k tomu, aby výsledný návrh byl co nejkvalitnější a co nejlépe sloužil především samotným dětem.

4. Zvukový záznam z akce najdete zde: http://www.vlada.cz/cz/ppov/zmocnenkyne-vlady-pro-lidska-prava/aktuality/premier-andrej-babis-a-zmocnenkyne-pro-lidska-prava-helena-valkova-predstavili-novy-zakon-o-ochranci-prav-deti-181748/

5. Záznam z tiskové konference najdete zde: http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-konference/tiskova-konference-k-novemu-zakonu-o-ochranci-prav-deti--1--cervna-2020--181743/

K Vašemu požadavku týkajícímu se zveřejnění informace na webových stránkách Úřadu vlády lze zároveň uvést, že povinný subjekt bude postupovat v souladu s § 5 odst. 3 zákona o informacích a do 15 dnů od poskytnutí informací na žádost tyto informace zveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

v.z. Mgr. Eva Hanušová v.r.
vedoucí oddělení právního

 

 

Příloha:
Návrh zákona o ochránci práv dětí

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty