Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

29. 10. 2019 13:14

Informace týkajících se využití kovů na území ČR

Žádost o poskytnutí informací o materiálech týkajících se průzkumu nalezišť, těžby, zpracování kovů na území ČR.

Vážení,

Úřad vlády ČR obdržel dne 27. září 2019 Vaši žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), ve které žádáte o zaslání všech vyčerpávajících informací o rozhodnutích a také jiných aktivitách vlád, ministerstev a státních úřadů, ve věcech průzkumu nalezišť, těžby a zpracování rud lithia, rubidia, kobaltu a dalších kovů na území ČR.

Pro Vaši informaci uvádím, že postavení Úřadu vlády ČR je upraveno zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů. Jemu je svěřeno plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády a jejích orgánů. Úřad vlády ČR tak disponuje pouze velmi omezeným množstvím informací, jež se mohou týkat předmětné problematiky, a to na základě předložení materiálů související s danou problematikou k projednání vládě ČR.   

V souladu s výše uvedeným Úřad vlády ČR disponuje informacemi, že alespoň částečně by se mohl předmětné problematiky týkat koncepční materiál „Surovinová politika České republiky v oblasti nerostných surovin a jejich zdrojů“ (čj. 569/17), který byl schválen usnesením vlády č. 441 dne 14. června 2017, a dále pak materiálem „Zpráva o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických, superkritických surovin EU a některých dalších surovin“ (čj. 1066/17), ke kterému vláda ČR přijala usnesení č. 713 ze dne 11. října 2017. Jako plnění úkolů z usnesení vlády č. 441 byly vládě ČR dále předloženy pro informaci materiály „Vyhodnocení zdrojů a zásob superstrategických (kritických) surovin Evropské unie v České republice“ (čj. 246/18) a „Státní ingerence při využívání superstrategických surovin v členských státech EU“ (čj. 247/18). Jako plnění úkolů z usnesení vlády č. 713 byl předložen pro informaci materiál „Posouzení významu kritických superstrategických surovin pro hospodářství ČR“ (čj. 593/18) a materiál „Informace o postupu prací při vyhodnocování ložisek nerostných surovin podle bodu II/1 usnesení vlády České republiky ze dne 11. října 2017 č. 713 za rok 2018“ (čj. 39/19), ke kterému vláda ČR přijala usnesení č. 72 ze dne 28. ledna 2019.

Jinými informacemi Úřad vlády ČR v předmětné problematice nedisponuje. Pro další informace si Vám proto dovoluji doporučit, abyste se obrátili na Ministerstvo průmyslu a obchodu, do jehož gesční příslušnosti předmětná problematika nerostných surovin spadá, případně na jednotlivé státní úřady.

S pozdravem
 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X