Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

18. 10. 2019 10:02

Investování do reklamy

Žádost o poskytnutí informací týkajících se investování do reklamy v médiích v období v letech 2010 až 2018.

Vážená paní,

Úřad vlády ČR obdržel dne 16. září 2019 Vaši elektronickou žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), ve které žádáte poskytnutí níže uvedených informací:

  1. „Kolik peněz Vaše instituce investovala do reklamy/ inzerce v médiích od roku 2010 do 2018 včetně? Prosím, uvést každý rok zvlášť spolu s celkovou zaplacenou částkou.
  2. V jakých médiích se reklama objevila - prosím, uvést jméno média zvlášť a částku za rok (rozmezí 2010 - 2018 včetně).“

K Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že Úřad vlády ČR je organizační složkou státu, přičemž jeho působnost vymezuje ustanovení § 28 odst. 2 zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České socialistické republiky, ve znění pozdějších předpisů které stanoví, že „úkoly spojené s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády České republiky, jejích orgánů, členů vlády, kteří nejsou pověřeni řízením ministerstva nebo jiného úřadu, a orgánů, o nichž tak stanoví zvláštní zákon nebo tak rozhodne vláda, plní Úřad vlády České republiky.“

V souladu s výše uvedeným Úřad vlády ČR jakožto organizační složka státu vynakládá jemu svěřené finanční prostředky podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů, a zákona o státním rozpočtu vždy na konkrétní rok.

Výdaje na reklamu mezi rozpočtové výdaje vynakládané Úřadem vlády ČR ze státního rozpočtu nepatří. Kromě toho, reklama je prostředek typicky užívaný osobami soukromého práva při jejich obchodních aktivitách.  Úřad vlády ČR však s ohledem na výše uvedené vymezení působnosti takovou osobou bezpochyby není.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X