Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

21. 1. 2020 13:42

Využívání služeb soukromých bezpečnostních služeb Úřadem vlády ČR

Žádost o informace týkající se veřejné zakázky "Zajištění ostrahy objektu Hrzánský palác" a zajištění ostrahy dalších objektů Úřadu vlády ČR soukromými subjekty.

Vážení,

Úřad vlády ČR obdržel dne 2. ledna 2020 Vaši elektronickou žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), ve které žádáte o informace, jež jste formulovali níže uvedeným způsobem:

Součástí zadávací dokumentace na ostrahu majetku a osob Hrzánského paláce je i ustanovení „po celou dobu plnění veřejné zakázky „Zajištění ostrahy objektu Hrzánský palác“ budu:…
…V souvislosti s tímto ustanovením Vás žádáme o poskytnutí informací
a) „Kolikrát byly tyto podmínky zadávací dokumentace ověřeny?
b) Kým (funkce), s jakou kvalifikací bylo ověření provedeno/prováděno?
c) Jaká metoda či způsob ověření byl zvolen?
d) Jaký byl výsledek jednotlivých ověření?“

Zároveň z dokumentace vyplývá, že i v dalších objektech, kde zajišťuje Váš úřad fyzickou ostrahu soukromými subjekty, jsou těchto dodavatelů začlenění do činnosti požárně preventivní hlídky. Z tohoto důvodu žádáme o sdělení
e) Kým a s jakou kvalifikací byla ověřena a jak zdravotní způsobilost zaměstnanců pro tuto činnost?
f) Jaká metoda či způsob ověření byla zvolena?
g) Jaký byl výsledek jednotlivých ověření?“

K písm. a) Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že Úřad vlády ČR jako zadavatel uzavřel s vybraným dodavatelem smlouvu na zajištění ostrahy v objektu Hrzánský palác dne 17. září 2019 (dále jen „smlouva“). Smlouva nabyla účinnosti dne 18. září 2019 a v souladu s čl. III odst. 1 smlouvy bylo plnění smlouvy vybraným dodavatelem zahájeno dne 18. října 2019.

Povinnost dodavatele dodržovat důstojné pracovní podmínky svých zaměstnanců, kteří se podílejí na plnění veřejné zakázky, je zakotvena v čl. V odst. 3 smlouvy. Úřad vlády ČR od počátku plnění průběžně (minimálně 1x měsíčně) kontroluje dodržování pracovní doby a doby odpočinku zaměstnanců dodavatele, dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, poskytování vhodných a dostatečných pracovních podmínek zaměstnanců dodavatele při plnění předmětu veřejné zakázky.

S ohledem na dosavadní krátkou dobu trvání smluvního vztahu a s ohledem na skutečnost, že Úřad vlády ČR nezaznamenal žádné podněty na domnělé porušování důstojných pracovních podmínek ze strany zaměstnanců dodavatele ani kompetentních orgánů, nevyžádal si Úřad vlády ČR do této doby předložení příslušných dokladů osvědčující dodržování důstojných pracovních podmínek dodavatelem.

K písm. b) Vaší žádosti si pro Vaši informaci dovoluji uvést, že ověřování výše uvedených skutečností je prováděno příslušnými zaměstnanci Odboru technického a provozního Úřadu vlády ČR, konkrétně vedoucím pracoviště daného objektu a vedoucím příslušného oddělení.

K písm. c) Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že způsob ověření probíhá formou kontroly provozní knihy výkonu služby, kde je uveden čas výkonu služby jednotlivých zaměstnanců dodavatele, dále prostřednictvím osobních pohovorů se zaměstnanci dodavatele, a za pomoci vizuální kontroly poskytování vhodných a dostatečných pracovních pomůcek.

K písm. d) Vaší žádosti si dovoluji uvést, že nebyly zjištěny žádné nedostatky.

K písm. e) Vaší žádosti si pro Vaši informaci dovoluji uvést, že každá osoba, která vykonává činnosti preventivní požární hlídky, musí projít odbornou přípravou, kterou provádí osoba odborně způsobilá v požární ochraně nebo technik požární ochrany s ověřením mj. způsobilosti plnit činnost preventivní požární hlídky.

K písm. f) Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že ověření způsobilosti osob je dále prováděno 1x ročně vyhlášením cvičného požárního poplachu s evakuací objektu, kdy členové preventivní požární hlídky musí prokázat svou způsobilost reagovat na mimořádnou situaci a zajistit bezpečnou evakuaci všech zaměstnanců. Mimo to způsobilost osob prověřuje vedoucí příslušného oddělení v případě potřeby.

K písm. g) Vaší žádosti si pro Vaši informaci dovoluji uvést, že při prováděném ověřování nebyl doposud zjištěn případ zdravotní nezpůsobilosti pro výkon preventivní požární hlídky.

S pozdravem
 

 


Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X