Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

9. 1. 2018 15:57

Žádost o informace k finančnímu arbitrovi

Žádost o informace týkající se činnosti finančního arbitra.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 6. prosince 2017 doplnění Vašeho elektronického podání ze dne 27. listopadu 2017, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), v němž žádáte o následující informace.

  1. Kolik bylo vládě ČR podáno návrhů na odvolání arbitra od 16.11.2011? 1a. Kdo (a příp. kolik) je podal?
  2. Kolik podání ve smyslu stížností na činnost arbitra Úřad vlády ČR zaevidoval od zmíněného 16.11.2011?
  3. 3a. Je činnost arbitra vládou ČR nějak průběžně systematicky monitorována/posuzována? 3b. Provádí posuzování vláda sama nebo tuto svoji povinnost deleguje na jiný orgán státní moci/správy, případně tedy na který orgán (jeho organizační útvar)? 3c. Je toto posuzování činnosti arbitra prováděno (pokud je tedy prováděno) pouze na základě předkládané roční zprávy arbitra podle zákona (viz dále), tedy pouze na základě údajů, které o sobě s ročním odstupem poskytuje finanční arbitr sám? 3d. Jak se vláda vůbec dozví, že příp. nastaly skutečnosti dle par. 6 zákona, např. tedy dle odst. (3) písm. b)? 3e. Jak se vláda dozví, že arbitr příp. závažným způsobem a/nebo opakovaně něco porušuje? 3f. Je správný můj názor, že se takto opakovaným porušením povinností arbitra v praxi vlády ČR rozumí jen to, když „se nějaká pochybení detekují“ pouze na základě zpráv samotného arbitra o sobě, předkládaných s odstupem celého jednoho roku?
  4. Předkládá arbitr svoji roční zprávu dle par. 5, odst. (3) zákona o FA přímo vládě ČR? … Je tato zpráva arbitra veřejně přístupná?
  5. Pokud není zpráva předkládána přímo vládě ČR, jakému orgánu státní zprávy je arbitrem předkládána? Projednává ji pak tento orgán sám (který konkrétní organizační útvar?) nebo ji projednává sám, kde lze nalézt výsledky tohoto projednání?
  6. Jaké informace zpráva o projednávaných sporech obsahuje? Jsou obsahem zprávy pro vládu a PS ČR celé spisy? Pokud ne, co se ze spisů vybírá a jak vláda stanovuje, o kterých řízeních ji má arbitr informovat a co má ze spisů vybrat?
  7. Uvádí, resp. musí arbitr ve své zprávě uvádět i existenci příp. námitek (věcných i procesních) stran řešení sporů a také jak o těchto námitkách vůči činnosti on sám rozhodl? Má vláda ČR nějaký přehled o příp. řízeních před správními soudy stran konání arbitra.
  8. Spolupracuje příslušný správní orgán (vláda, MF atd.) při vyhodnocování zmíněné zprávy arbitra (pokud tedy k nějakému vyhodnocování vůbec dochází) s ČNB? Pokud ano, s kterým útvarem ze zveřejněné organizační struktury ČNB?
  9. Probíhá nějaká spolupráce/komunikace/koordinace vlády ve věci roční zprávy arbitra s orgány Poslanecké sněmovny ČR, které arbitr tutéž zprávu kromě vlády podle zákona také předkládá?
  10. Jak je na vládě ČR (resp. v jí podřízených orgánech státní správy) zajištěno, aby citlivé informace o způsobu probíhajícího řešení privátních sporů před arbitrem neunikaly např. do dotčených institucí finančního trhu, proti kterým jsou řízení před arbitrem ze strany občanů vedena?“

K bodu 1. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že žádný návrh na odvolání finančního arbitra od 16. listopadu 2011 nebyl vládě ČR k projednání předložen.

K bodu 2. Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že Úřad vlády ČR zaevidoval od 16. listopadu 2011 tři stížnosti na činnost pracovníků finančního arbitra.

K bodu 3a. až 3c. a 4. až 5. Vaší žádosti si dovoluji uvést, že v souladu s ustanovením § 5 odst. 3 zákona č. 229/2002, o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o finančním arbitrovi“), předkládá finanční arbitr každoročně zprávu o své činnosti přímo vládě ČR, přičemž na základě pokynu předsedy vlády ze dne 11. dubna 2012 předkládá finanční arbitr tuto zprávu prostřednictvím Ministerstva financí. Na základě těchto zprávy vláda ČR průběžně monitoruje činnost finančního arbitra.

K bodu 3d. a 3f. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že zákon o finančním arbitrovi výslovně nestanoví konkrétní způsoby, jak se vláda dozví nebo může dozvědět o skutečnostech, které mají za následek ze zákona ukončení funkce finančního arbitra nebo na základě nichž vláda odvolá nebo může odvolat finančního arbitra z funkce. Tyto skutečnosti, případně podezření na tyto skutečnosti, může vláda ČR zjistit, případně ověřit, jakýmikoliv možnými způsoby, např. od orgánů činných v trestním řízení s odkazem na ustanovení § 8a zákona č. 141/1961, o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, z rozhodovací činnosti civilních soudů, z veřejných mediálních prostředků nebo např. z informací poskytnutých finančním arbitrem včetně výročních zpráv o činnosti finančního arbitra.

K bodu 6. až 10. Vaší žádosti si s odkazem na již výše uvedené dovoluji uvést, že zprávy o činnosti finančního arbitra za každý rok, jak je uvedeno v ustanovení § 5 odst. 3 zákona o finančním arbitrovi, a jak rovněž uvádíte, obsahují informace o projednávaných sporech, a to bez uvedení identifikačních údajů navrhovatelů, přičemž Vámi požadované informace jsou dostupné ve zveřejněných výročních zprávách finančního arbitra na internetové adrese:   https://www.finarbitr.cz/cs/informace-pro-verejnost/vyrocni-zpravy.html. K tomuto si dovoluji uvést, že přístup ke konkrétním spisům není umožněn vládě ČR ani dalším orgánům státní správy.  Pro další informace týkající se zpráv o činnosti finančního arbitra si Vám dovoluji doporučit, abyste se obrátil se na Ministerstvo financí, jakožto předkladatele výročních zpráv finančního arbitra na jednání vlády.

S pozdravem

 

Mgr. Jan Večeřa
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

v z. Mgr. Eva Hanušov v.r.
vedoucí oddělení právního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X