Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

5. 6. 2018 15:11

Žádost o informace týkající se Analýzy aktuálních otázek výživného

Žádost o poskytnutí informací týkající se tvorby a stanoviska k Analýze aktuálních otázek výživného Výborem pro práva dítěte.

Vážení,

Úřad vlády ČR obdržel dne 3. května 2018 Vaše podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), v němž podáváte stížnost na nevyřízení Vaší žádosti ze dne 13. dubna 2018 v souladu s ustanovením § 16a zákona o informacích, kterou jste formulovali níže uvedeným způsobem:

  1. Požádalo Ministerstvo spravedlnosti Výbor pro práva dítěte o stanovisko k Analýze aktuálních otázek výživného?
  2. Byl Výbor pro práva dítěte informován Ministerstvem o tvorbě dokumentu Analýza aktuálních otázek výživného?
  3. Proč Výbor pro práva dítěte nevydal k Analýze žádné stanovisko, tedy neposoudil jej z pohledu ochrany práv dětí ve smyslu Úmluvy o právech dítěte, jež musí být respektována při tvorbě veškeré dětí se dotýkající legislativy?

Vaši stížnost nelze považovat za stížnost podanou ve smyslu ustanovení § 16a zákona o informacích s ohledem na skutečnost, že Vaši žádost ze dne 13. dubna 2018 nelze považovat s odkazem na ustanovení § 14 odst. 4 zákona o informacích za žádost o informace podanou ve smyslu tohoto zákona, jelikož jste nepodali Vaši elektronickou žádost o informace prostřednictvím elektronické adresy podatelny Úřadu vlády ČR, jež je pro tyto účely zřízena a zveřejněna na vládních internetových stránkách, a to dle ustanovení § 14 odst. 3 zákona o informacích (viz /cz/urad-vlady/poskytovani-informaci/uvodinf-15135/).

Nicméně vzhledem k tomu, že Vaše stížnost obsahovala samotný text žádosti ze dne 13. dubna 2018, si Vám dovoluji sdělit, že Vaše stížnost je považována za novou žádost o informace podanou s odkazem na zákon o informacích, na základě čehož si dovoluji k Vaší žádosti uvést následující.  

K bodu 1. a 2. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že Ministerstvo spravedlnosti informovalo Výbor pro práva dítěte o tvorbě dokumentu Analýza aktuálních otázek výživného a zaslalo pracovní verzi členům Výboru, kteří se mohli k textu vyjádřit. Ministerstvo spravedlnosti Výbor pro práva dítěte o stanovisko nepožádalo, avšak umožnilo, aby se Výbor k tomuto dokumentu mohl vyjádřit a případně vydat stanovisko.

K bodu 3. Vaší žádosti si dovoluji uvést, že Výbor pro práva dítěte Rady vlády ČR pro lidská práva je poradním orgánem Rady vlády ČR pro lidská práva. V oblasti práv dítěte má Výbor působnost dávat Radě podněty ke zvýšení úrovně stavu a dodržování lidských práv v České republice, podílet se na vypracování zpráv o stavu lidských práv, zpracovávat pro Radu návrhy dílčích a systémových opatření pro zlepšení dodržování stavu lidských práv a plní další úkoly uložené Radou. Výbor může plnit jiné úkoly z vlastní iniciativy, pokud jsou v souladu se Statutem a Jednacím řádem Rady a se Statutem a Jednacím řádem Výboru a se smyslem a cíli jejich činnosti. Výbor si tedy především sám určuje, jakými tématy se bude zabývat, případně tato témata mu mohou být uložena Radou.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X