Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

19. 4. 2021 15:50

Žádost o informace týkající se novely občanského zákoníku

Žádost o poskytnutí informací týkajících se novely občanského zákoníku předložené Ministerstvem spravedlnosti dne 20. června 2018 pod č.j. 581/2017-LO-SP/8.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 15. března 2021 Vaši elektronickou žádost, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), ve které žádáte o níže uvedené informace:

„ obracím se na Vás ohledně návrhu novely občanského zákoníku č.j. 581/2017-LO-SP/8, předloženého Ministerstvem spravedlnosti ČR 20.6.2018. Jako rodič dětí v adolescentním věku a jako rodič 7leté dcery jsem velice znepokojen právní úpravou, kterou ministerstvo navrhlo a která byla sepsána, aniž by byla vzata v úvahu ochrana, bezpečí a práva dětí.
Domnívám se, že drtivá většina rodičů se k navrhovaným změnám v novele staví silně kriticky. Věřím, že MSp nebude tyto hlasy většiny veřejnosti ignorovat a stáhne navrženou novelu z legislativního procesu.

V této souvislosti bych Vás rád požádal o odpovědi na následující otázky:

· Jaký je aktuální stav projednávání návrhu této novely v legislativním procesu?
· Jaké jsou další plánované kroky v projednávání?
· Jakým způsobem byly vypořádány připomínky připomínkových míst? Můžete mi zaslat konkrétní vyjádření připomínkových míst?“

K  Vaší žádosti si Vám dovoluji uvést následující.

Vámi uváděný návrh novely občanského zákoníku je stále projednáván v rámci meziresortního připomínkového řízení, přičemž dosud nebyla ukončena fáze vypořádání připomínek jednotlivých připomínkových míst, a návrh zákona tak dosud nebyl ani předložen vládě ani  Legislativní radě vlády k projednání, přičemž podle vyjádření předkladatele Ministerstva spravedlnosti již nelze v tomto volebním období očekávat u tohoto materiálu žádný další postup v rámci legislativního procesu.

Vzhledem k tomu, že fáze vypořádání připomínek jednotlivých připomínkových míst nebyla dosud ukončena, není proto znám ani výsledný způsob jejich vypořádání s ohledem na skutečnost, že vypořádání připomínek je v působnosti předkladatele a ten je vkládá do elektronické knihovny eKLEP až při předložení materiálu vládě a Legislativní radě vlády k projednání.

S ohledem na výše uvedené si Vám pro případné další informace dovoluji doporučit obrátit se přímo na předkladatele Ministerstvo spravedlnosti.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

v z. Mgr. Eva Hanušová v.r.
vedoucí Oddělení právního

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X