Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

2. 7. 2018 14:40

Žádost o informace týkající se projektu Nadačního fondu Generace 21

Žádost o poskytnutí informací týkajících se projektu Nadačního fondu Generace 21 o přesídlení syrských křesťanů do ČR.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 3. června 2018 Vaše elektronické podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v němž žádáte o poskytnutí níže uvedených informací týkajících se projektu Nadačního fondu Generace 21 o přesídlení syrských křesťanů do ČR.

  1. Kolik křesťanů (osob) ze Sýrie bylo z původně plánovaného počtu 153 v rámci tohoto projektu do ČR vybráno, kolik skutečně do ČR přemístěno, kolik a z jakého důvodu jich ČR definitivně opustilo a kolik jich v ČR k dnešnímu dni zůstalo (kolik osob, kolik rodin)?
  2. Jakou celkovou přímou částkou vláda ČR přispěla na realizaci tohoto projektu – jakými částkami v jakých letech? (z rozpočtové kapitoly přímo úřadu vlády nebo z jiných rozpočtových kapitol SR)
  3. Kolik z těchto osob, které zůstaly na území ČR, je v současnosti v pracovním poměru (stálém a na dobu určitou) a v jakých profesích jsou zaměstnány?
  4. Kolik z těchto osob je v současnosti příjemcem jakýchkoliv sociálních dávek a příspěvků, kolik z nich jako dávkám ke mzdě a kolik je na těchto dávkách výhradně závislých? (kolik z těchto osob jsou děti a mladiství?)
  5. Jakým způsobem komunikují tyto osoby (po 2,5 letech) se svým okolím, svými zaměstnavateli nebo na úřadech, zda potřebují tlumočníky nebo asistenty? A pokud ano z jakých rozpočtů a v jakých úhrnných částkách jsou tyto náklady hrazeny?
  6. Kým jsou hrazeny náklady na bydlení těchto osob, zda samotnými přesídlenci, nebo z jiných zdrojů?
  7. Z informací v médiích je známo, že již minulá vláda se rozhodla v tomto projektu dále nepokračovat. Jaké je vyhodnocení úspěšnosti či neúspěšnosti tohoto původního projektu stávající vládou?“ 

K Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že věc, které se žádost týká, byla projednávána vládou ČR na jejím jednání dne 14. prosince 2015 pod čj. 1576/15 a bylo k ní schváleno usnesení č. 1052 o realizaci přesídlení 153 osob irácké státní příslušnosti z Irácké republiky a Libanonu do České republiky na základě žádosti Nadačního fondu Generace 21. Podle bodu II tohoto usnesení měl zabezpečit realizaci přesídlení 153 osob irácké státní příslušnosti z Irácké republiky a Libanonu do České republiky ministr vnitra. Předmětný materiál čj. 1576/15 si Vám dovoluji zaslat v příloze.

Jelikož Úřad vlády ČR v této věci dalšími informacemi nedisponuje, dovolím si Vám doporučit pro další informace obrátit se na na Ministerstvo vnitra, do jehož gesční oblasti předmětná problematika spadá. 

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

Přílohy
Příloha č. 1 – Materiál čj. 1576/15

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty