Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

24. 6. 2019 15:07

Žádost o materiál

Žádost o poskytnutí informací týkajících se projednávání návrhu změn právní úpravy některých daní, a to zejména zavedení tzv. daně z výhry v hazardní hře ve výši 15%.

Vážená paní,

Úřad vlády ČR obdržel dne 13. června 2019 Vaše písemné podání (doplněné dne 19. června 2019), s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“), v němž žádáte o zpřístupnění informací týkajících se projednávání návrhu změn právní úpravy některých daní, a to zejména zavedení tzv. daně z výhry v hazardní hře ve výši 15%. Konkrétně žádáte o níže uvedené informace:

… o zpřístupnění informací, jak toto projednávání proběhlo, neboť obsah výše uvedené navrhované změny daně z výhry v hazardní hře není nikde přístupný (včetně VeKlep), včetně zaslání znění materiálu předloženého místopředsedkyní vlády a ministryní financí členům vlády a znění písemně předloženého dodatku místopředsedkyní vlády a ministryně financí, na základě kterého má být vypracováno paragrafové znění. Dále žádám o informaci, zda byl návrh zákona vytvořen a projednán standardním postupem v souladu s Legislativními pravidly vlády, tedy zejména zda o návrhu proběhlo připomínkové řízení a zda jej projednala Legislativní rada vlády a vypracovala k němu stanovisko, či zda v rámci přípravy tohoto návrhu byla udělena některá z výjimek ve smyslu čl. 76 Legislativních pravidel vlády, příp. jiná procedurální výjimka. Pro případ udělení výjimek tímto rovněž žádám také o zaslání rozhodnutí o jejich udělení. Rovněž žádám o případné stanovisko Legislativní rady vlády.“.

K této Vaší žádosti si Vám dovoluji sdělit, že materiál předložený místopředsedkyní vlády a ministryní financí členům vlády na jednání vlády ČR je uveden na stránkách VeKlepu, konkrétně zde: https://apps.odok.cz/veklep-detail?p_p_id=material_WAR_odokkpl&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=3&_material_WAR_odokkpl_pid=KORNBAWJWDME&tab=versions (verze pro jednání vlády nebo LRV). Na stránkách VeKlepu je uvedeno i stanovisko Legislativní rady vlády (https://apps.odok.cz/veklep-detail?p_p_id=material_WAR_odokkpl&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=3&_material_WAR_odokkpl_pid=KORNBAWJWDME&tab=remarks).

Na internetových stránkách https://apps.odok.cz/djv-agenda?date=2019-05-27 je také možné nalézt záznam z jednání vlády, kde je uvedeno, kolik z přítomných členů vlády hlasovalo pro návrh zákona.

Pokud jde o Váš dotaz, zda byla v rámci přípravy materiálu udělena některá z výjimek ve smyslu čl. 76 Legislativních pravidel vlády, dovolte mi uvést, že žádná výjimka udělena nebyla.

K Vaší žádosti o poskytnutí znění písemného dodatku předloženého místopředsedkyní vlády a ministryní financí si Vám dovoluji tento dodatek zaslat v příloze tohoto dopisu. Uvedený dodatek byl po schválení vládou ČR zapracován do návrhu zákona, který byl následně postoupen Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k dalšímu projednání (sněmovní tisk č. 509).

S pozdravem

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

Příloha
Příloha č. 1 – Košilka
Příloha č. 2 – Materiál – dodatek

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty