Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

23. 3. 2018 10:35

Žádost o poskytnutí dokumentů

Žádost o poskytnutí informací týkajících se úvěrů na trvale se obracející zásoby a Konsolidační banky.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 27. února 2018 Vaše podání, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o informacích“), v němž žádáte o zodpovězení níže uvedených otázek:

  1. Uznesenia vlády ČSFR prijatého na zasadnutí vlády ČSFR dňa 8.11.1990, kterým vláda ČSFR schválila ukončenie poskytovania úverov na trvale sa obracajúce zásoby (TOZ) k 31.12.1990, a/alebo
  2. Akálkoľvek iná dokumentácia týkajúca sa vyššie špecifikovaného zasadnutia vlády ČSFR zo dňa 8.11.1990, resp. ukončenia poskytovania úverov na trvale sa obracajúce zásoby (TOZ) k 31.12.1990, a/alebo
  3. Uznesenie vlády ČSSR, prípadne iný akt vlády ČSSR alebo orgánov hospodárskeho riadenia, kterým sa upravoval systém poskytovania úverov na trvale sa obracajúce zásoby (TOZ) a/alebo
  4. listiny alebo listín z kterých by vyplývalo prechod práv a povinností z Konsolidační banky, s.p.ú. Praha na Konsolidačnú banku š.p.ú. Bratislava.

Předně mi dovolte k Vaší žádosti uvést, že Úřad vlády ČR nearchivuje dokumenty ústředních orgánů Československé socialistické republiky a České a Slovenské Federativní Republiky.

V rámci dobré správy se nicméně Odbor vládní agendy Úřadu vlády ČR obrátil se žádostí o součinnost na Národní archiv ČR, jenž na základě Vaší žádosti dohledal záznam z jednání vlády ze dne 8. listopadu 1990, z kterého však nevyplývá, že by se na tomto jednání „úvěry na trvale se obracející zásoby“ (dále jen „TOZ“) vláda ČSFR zabývala. Výše zmíněný záznam si Vám dovoluji zaslat v příloze.

Pro úplnost si dovoluji k Vaší žádosti dodat, že Konsolidační banka s.p.ú. byla založena Federálním ministerstvem financí jako správce mj. uvedených úvěrů. Její dělení, přechod práv a povinností se po rozpadu federace řídilo ústavním zákonem č. 541/1992 Sb. a bylo plně v režii jejího zakladatele a tudíž delimitační protokoly či jiné dokumenty Úřad vlády ČR nemá rovněž k dispozici.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

Přílohy
Příloha č. 1 - Záznam

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty