Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Poskytnuté informace na žádost v roce 2012 - 2020

27. 7. 2018 10:41

Žádost o poskytnutí dokumentů

Žádost o poskytnutí dokumentů týkajících se jmenování dalších členů vlády podle čl. 68 odst. 2 Ústavy ČR.

Vážený pane,

Úřad vlády ČR obdržel dne 27. června 2018 Vaše elektronické podání a jeho doplnění, s odkazem na zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, v němž žádáte o poskytnutí informací, jež jste formuloval níže uvedeným způsobem.

  1. Kompletní oficiální dokument, v němž premiér Andrej Babiš navrhl dle Ústavy prezidentu republiky ke jmenování (příp. k pověření) všechny ostatní členy vlády. Jedná se mi o návrh členů vlády, kteří byli prezidentem jmenováni dne 27. 6. 2018. ... Pokud existuje vícero různých dokumentů (např. verzí odlišných datem atd.) ve smyslu návrhů dle čl. 68 odst. 2 Ústavy, v nichž premiér navrhuje dle Ústavy prezidentu republiky jmenování (příp. pověření) všech ostatních členů vlády, žádám rovněž o jejich poskytnutí ve formě elektronické kopie. Pokud jakýkoliv takovýto návrh premiéra dle Ústavy nemá písemnou podobu, žádám o poskytnutí informace, v jaké podobě byl podán, kdy a kde byl podán a jaké bylo jeho přesné znění.
  2.  Kompletní oficiální dokument, jímž byl prezidentem dle Ústavy jmenován (příp. pověřen) ministr zahraničních věcí. Jedná se mi o akt ze dne 27. 6. 2018

    … Pokud jmenování (příp. pověření) ministra zahraničních věcí prezidentem republiky dle Ústavy nemá písemnou podobu, žádám o poskytnutí informace, v jaké podobě bylo jmenování (příp. pověření) uskutečněno, kdy a kde a jaké bylo jeho přesné znění.

K bodu 1. Vaší žádosti si Vám dovoluji v příloze zaslat Vámi požadované informace.

K bodu 2. Vaší žádosti si Vás dovoluji informovat, že postavení Úřadu vlády ČR je upraveno zákonem č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR, ve znění pozdějších předpisů. Jemu je svěřeno plnění úkolů souvisejících s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti vlády a jejích orgánů.

Na základě výše uvedeného se však Vámi požadované informace v bodu 2) Vaší žádosti nevztahují k působnosti Úřadu vlády ČR, který Vámi požadovanými informacemi ani nedisponuje, neboť jmenovací dekrety, příp. pověřovací, obdrží konkrétní ministr, jenž je jmenován, příp. pověřen vedením konkrétního rezortu. Z tohoto důvodu Vaši žádost v bodu 2) o informace s odvoláním na ustanovení § 14 odst. 5 písm. c) zákona, odkládám.

S pozdravem

 

 

Mgr. Jan Večeřa v.r.
ředitel Odboru právního a kontrolního

 

 

Přílohy
Příloha č. 1 – Návrh č. 1
Přílohy č. 2 – Návrh č. 2

 

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty