Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Výstavy

27. 10. 2007 11:35

Výstava 27. 10. 2007 - 28. 10. 2007: Dny otevřených dveří v Hrzánském paláci

Hrzánský palác zpřístupněn při příležitosti dne vzniku samostatného československého státu.

Pořadatel:
Úřad vlády ČR

Spolupráce:
Národní archiv
Národní muzeum
Kancelář prezidenta republiky
Archiv Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Při příležitosti výročí založení republiky 28. října 1918 si návštěvníci poprvé v historii mohli prohlédnout reprezentativní prostory Hrzánského paláce, který je využíván předsedou vlády ČR při významných událostech domácí a zahraniční politiky. Prohlídka byla spojena s odborným výkladem o historii a architektonickém vývoji Hrzánského paláce.

V hudebním sále byla pro návštěvníky připravena výstava Symboly republiky, která přiblížila historické kořeny oficiální české státní symboliky zahrnující velký a malý znak, státní barvy, vlajku, prezidentskou vlajku, státní pečeť a hymnu. Symboly republiky plní především funkce identifikační a reprezentativní, svým způsobem však také připomínají historickou kontinuitu, návaznost současnosti na tisícileté dějiny. Společně byly poprvé vystaveny nejdůležitější dokumenty stojící u zrodu vzniku Československa: Masarykova Washingtonská deklarace a Rašínův první československý zákon.

Součástí dnů otevřených dveří byla dále výstava fotografií Herberta Slavíka, která dokumentuje první rok vlády a zahraniční politiky premiéra Mirka Topolánka.

V sobotu ve dvě hodiny odpoledne si výstavy přišel prohlédnout také předseda vlády, který palácem sám provedl jednu skupinu návštěvníků.

Dnů otevřených dveří se zúčastnilo celkem 2662 osob. Návštěvníci měli možnost podělit se o své dojmy s ostatními prostřednictvím Pamětních listů, jejichž přepisy jsou k dispozici zde.

V den zahájení o Dnech otevřených dveří informovala Česká televize .

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie