Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Výstavy

7. 4. 2008 8:05

Výstava 18. 4. 2008 - 27. 4. 2008: Odkrývání starého Egypta

Výstava k 50. výročí založení Českého egyptologického ústavu pod záštitou předsedy vlády Mirka Topolánka.

Pořadatelé:
Úřad vlády ČR
Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur
Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

Jedinečné fotografie a více než stovka předmětů nabídla možnost setkat se s Egyptem a seznámit se s výzkumy českých egyptologů v Egyptě za uplynulé půl století.

Expozice Národního muzea – Náprstkova muzea přehledně představila probouzející se zájem o staroegyptskou civilizaci v českých zemích, počátky egyptologického bádání u nás a aktivity Československého egyptologického ústavu FF UK v Egyptě v prvních třech desetiletích jeho existence. Vedle exponátů z tzv. staré sbírky byly ke shlédnutí u nás jinde nezastoupené předměty pocházející z výzkumů českých egyptologů v Núbii a v Abúsíru – za zmínku stojí především soubor mérojské keramiky z Nubie, dřevěné sochy a pohřební výbava princezny Chekeretnebtej a soubory předmětů z mastaby vezíra Ptahšepsese a z pyramidového komplexu panovníka Raneferefa.

Poslední dvě desetiletí výzkumů Českého egyptologického ústavu v Egyptě přiblížila mozaika fotografií Martina Frouze, fotografa a obrazového redaktora českého vydání časopisu National Geographic, který s českými egyptology spolupracuje od roku 2003. Spolu s nejvýznamnějšími objevy českých egyptologů v Abúsíru v posledních několika letech a od roku 2003 též v oáze el-Hajez v egyptské Západní poušti jeho snímky zachycují též jedinečnou atmosféru archeologických výzkumů v Egyptě i rozmanité tváře této pozoruhodné země na Nilu.

Místo konání: Lichtenštejnský palác, U Sovových mlýnů 4/506, Praha 1 - Kampa.

Výstava byla pro velký zájem prodloužena do 29. 4. 2008. Za celou dobu konání ji navštívilo více než pět a půl tisíce návštěvníků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie