Aktuálně

29. 10. 201214:58

Česká a slovenská armáda budou sdílet své kapacity

Vlády České a Slovenské republiky společně jednaly v Uherském Hradišti, poprvé po dvaceti letech. V Trenčíně podepsaly společné prohlášení.

Oba státy mají silný zájem na dalším úspěšném fungování jaderné energetiky v Evropské unii, shodli se předsedové vlád Česka i Slovenska. „Obě dvě naše země mají silný průmyslový potenciál a bez stabilních a cenově dostupných elektrických dodávek se neobejdeme,“ řekl český premiér Petr Nečas s tím, že Česká i Slovenská republika budou pokračovat v programu jaderné energetiky.

Nahrává se přehrávač videa ...

Dnes jsme dohodli společný a tvrdý postup, pokud jde o ochranu českých a slovenských národních zájmů v oblasti jádra. Na Slovensku si bez atomových elektráren nedovedeme představit energetickou bezpečnost,“ dodal slovenský premiér Robert Fico.

Český a slovenský fotbal by se mohl propojit

Velký potenciál vidí oba premiéři v užší spolupráci české a slovenské armády. „Chceme nakročit od pouhé spolupráce ke skutečnému sdílení kapacit počínaje výcvikem, vzděláváním, logistikou až po bojové jednotky. Koneckonců společné působení v některých zahraničních misích ukázalo, že naše dvě armády jsou kompatibilní, a toho musíme využít,“ řekl český premiér.

Projev premiéra Petra Nečase na společném zasedání vlád České a Slovenské republiky, 29. října 2012

Dalším tématem jednání byla energetická bezpečnost a propojení plynovodů či dodávek ropy nebo propojení nákladní železniční dopravy obou zemí.

Mezivládní konzultace se také zaměřily k možnosti propojit českou a slovenskou fotbalovou ligu. „Tam kde by přispěla k vyšší kvalitě sportovních soutěží jak v České republice, tak na Slovensku a k vyššímu konkurenčnímu prostředí například i u hráčů, tak by to bylo velmi pozitivní,“ dodal premiér Petr Nečas.

Česká republika bude v roce 2015 pořádat mistrovství světa v hokeji. I v tomto případě by mohly oba státy spolupracovat na organizaci šampionátu. „Slovenská republika má zájem účastnit se na spoluorganizování mistrovství,“ potvrdil slovenský premiér Robert Fico. „Pokud například hokejové svazy k této spolupráci nastoupí, tak budou mít plnou podporu obou vlád,“ doplnil český premiér. Slovensko by v takovém případě Česku nabídlo spolupráci na hokejovém mistrovství konaném na Slovensku v roce 2018.

Podepsané dohody v Uherském Hradišti