Aktuálně

13. 11. 201216:55

Česká republika a Německo spolupracují v hospodářství i v evropských otázkách

O evropských otázkách, ekonomických vztazích a energetice jednali český premiér Petr Nečas a předseda Spolkového sněmu SRN Norbert Lammert.

V kontextu evropské politiky předseda vlády ČR zdůraznil, že ČR s Německem sdílí shodný pohled na nezbytnost rozpočtové zodpovědnosti.

V otázce energetiky spolu premiér a předseda Spolkového sněmu hovořili o přetocích elektrické energie vyrobené z obnovitelných zdrojů na území Německa. Předseda vlády Petr Nečas řekl, že ohrožují stabilitu a bezpečnost české přenosové sítě a tím velmi výrazně zvyšují riziko vážného blackoutu v celém regionu. Dlouhodobým řešením je podle premiéra vybudování dostatečné infrastruktury a současně spolupráce správců přenosových sítí.Předseda vlády Petr Nečas se v úterý 13. listopadu 2012 setkal s předsedou Německého spolkového sněmu Norbertem Lammertem

Premiér: Informujeme Němce o dostavbě Temelína

Česká republika má velký zájem na tom, aby byla jak spolková vláda, tak německá veřejnost co nejlépe informována o dění v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny Temelín, řekl premiér Petr Nečas. Podle něj je důležité, aby měla německá veřejnost jistotu, že jsou její zájmy brány v potaz.

Premiér Nečas je proto rád, že kancléřka Merkelová přijala jeho nabídku, aby byla na německém území uspořádána „veřejná diskuse“ o výstavbě nových bloků. Tento mimořádný krok šel zcela nad rámec veškerých mezinárodních závazků ČR. Diskuse se uskutečnila 12. června 2012 v Pasově. Němečtí občané měli možnost klást své otázky a připomínky ohledně jaderné elektrárny českým odborníkům.

Německo je nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky. Vzájemný obchod od začátku 90. let – s výjimkou hospodářské krize v r. 2009 – stabilně roste. Jedna třetina českého exportu míří právě do Německa. V roce 2011 činil celkový vzájemný obrat téměř 66 miliard euro, za období leden až červenec 2012 téměř 39 miliard euro.