Aktuálně

5. 12. 201214:02

O ČSA mají zájem dvě aerolinky

Korean Air Lines a Qatar Airways mají zájem o majetkovou účast v Českých aeroliniích. Vláda rozhodne v první půlce příštího roku.

Nahrává se přehrávač videa ...

Český aeroholding oslovil 52 největších mezinárodních dopravců sdružených v asociaci IATA a požádal je o vyjádření zájmu o účast v procesu prodeje majetkové účasti v ČSA. K 1. prosinci přišlo kladné vyjádření od Korean Air Lines a Qatar Airways,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Nyní začnou jednání s oběma společnostmi a v dubnu nebo v květnu by mohla vláda rozhodnout o privatizace aerolinek. „Ještě do konce tohoto roku proběhne manažerská prezentace vůči oběma společnostem, do konce ledna očekáváme podnikatelský záměr obou zájemců, do konce února očekáváme závaznou nabídku včetně ceny,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Na přelomu března a dubna 2013 navrhne Český aeroholding výhodnější nabídku a předloží vládě svůj návrh. Nakonec bude nutná od Evropské komise notifikace celého postupu, což by podle ministra financí neměl být problém.

Rizika prodeje již nehrozí

Podle ministra financí Miroslava Kalouska hrozily dosud soudní spory, kdy společnost Travel Service žádala od ČSA navrácení půjčky ve výši 2,5 miliardy korun a zaplacení úroku ve výši 163,8 milionů korun.

Byla uzavřena dohodla, podle které Travel Service všechny žaloby stáhne a dceřiná firma ČSA Holidays ukončí svou činnost na charterovém trhu v čase privatizace ČSA,“ ujistil ministr financí.

Korean Air Lines i Qatar Airways splňují náročná kritéria

Obě společnosti, které mají zájem o ČSA, splňují kritéria pro převzetí aerolinek. Jsou respektovaní a zkušení letečtí dopravci, mají dobré finanční zázemí, schopnost zajistit dopravu na dlouhých linkách, jsou schopni rozvíjet region a letiště v Praze a mohou rychle vstoupit do ČSA.