Aktuálně

5. 12. 201215:00

Izraelský premiér: Děkujeme české vládě za podporu

Premiér Benjamin Netanjahu dnes v Praze osobně poděkoval české vládě za podporu Státu Izrael při hlasování v OSN.

Česká republika v minulém týdnu hlasovala proti návrhu rezoluce o povýšení statusu Palestiny na nečlenský pozorovatelský stát OSN. Tento krok podle českého premiéra poškodí vyhlídky blízkovýchodního mírového procesu, který Česká republika dlouhodobě podporuje. Budoucností a dlouhodobým řešením tohoto problému je existence dvou samostatných zemí, Státu Izrael a palestinského státu a toho lze dosáhnout pouze přímým jednáním mezi palestinskou a izraelskou stranou.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Česká republika vyzývá obě strany, aby se zdržely jednostranných kroků, a doufá, že tato přímá jednání budou co nejdříve obnovena“, uvedl předseda vlády Petr Nečas.

V rámci pracovní cesty na mezivládní konzultace do Berlína se premiér Benjamin Netanjahu a další ministři izraelského kabinetu zastavili v Praze, aby oficiálně poděkovali české vládě za podporu. „Děkujeme za opozici vaší vlády proti jednostranné rezoluci OSN, za vaše přátelství, za vaši odvahu,“ řekl premiér Benjamin Netanjahu.

Připomněl paralelu s rokem 1938 a Mnichovskou dohodou, kdy světové mocnosti donutily demokratické Československo obětovat jeho vitální zájmy ve prospěch naděje na dosažení míru, která se však brzy ukázala marná. V této souvislosti dále konstatoval, že konflikt Izraele s Palestinci může být vyřešen jedině jednáním, které zohlední potřeby obou stran. Nikoli jednostrannými rezolucemi v OSN, které neberou v potaz potřeby Izraele a nepřispívají k míru v oblasti.

Povinností každého státu je chránit své obyvatele

V souvislosti s nedávným konfliktem v Gaze předseda vlády Petr Nečas ujistil izraelské partnery, že ČR jednoznačně ctí právo Izraele na obranu proti raketovým útokům z pásma Gazy.

Oba premiéři rovněž společně odsoudili pokračující krveprolévání v Sýrii a vyjádřili víru v brzké politické řešení tamního konfliktu. V souvislosti s vývojem ohledně jaderného programu v Íránu se pak shodli na tom, že mezinárodní společenství musí řešit nepřijatelné kroky ve vojenské části íránského jaderného programu.

Vztahy obou zemí jsou na historicky nejlepší úrovni

Důležitým tématem rozhovorů Petra Nečase a Benjamina Netanjahua byly česko-izraelské vztahy. „Česká republika považuje stát Izrael za svého strategického partnera. Naše vztahy ve všech oblastech se rozvíjejí velmi zdárně“, uvedl předseda vlády. Pokud jde o konkrétní projekty, premiéři jednali o dalším prohloubení spolupráce v perspektivní oblasti vědy a výzkumu. Přivítali pokračující rozvoj spolupráce českých a izraelských univerzit, ale i společné projekty aplikovaného výzkumu na podnikové úrovni.

Mezi Českou republikou a Izraelem roste vzájemná obchodní výměna a především posiluje český export do Izraele, který letos dosáhne rekordní výše. Izrael je nejdůležitější obchodní partner ČR v regionu blízkého východu a 5. nejdůležitější mezi mimoevropskými státy.

Také v rámci česko-izraelské kulturní výměny je na území ČR ročně realizováno cca 80 kulturních projektů, což je číslo svědčící o mimořádném zájmu a popularitě izraelské kultury v ČR.