Tiskové konference

5. 12. 201214:36

Tisková konference po setkání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Státu Izrael Benjaminem Netanjahuem, 5. prosince 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, vážené dámy a pánové. Vítám vás na vystoupení předsedy vlády ČR Petra Nečase a předsedy vlády státu Izrael Benjamina Netanjahua po jejich setkání. Z časových důvodů nebude prostor pro dotazy a tímto se vám tedy omlouváme a děkujeme za pochopení. O úvodní vyjádření prosím předsedu vlády ČR Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem velice rád, že jsem dnes mohl v Praze opakovaně přivítat svého kolegu, předsedu vlády státu Izrael Benjamina Netanjahua a jeho vládní kolegy, kteří nás navštívili během své cesty do Berlína. Jsem také velice rád, že jsme navázali na naše vzájemné mezivládní konzultace a rozvíjeli jsme celou řadu témat, kterými jsme se zabývali i v minulosti. Chci zdůraznit, že ČR považuje stát Izrael za svého strategického partnera, že naše vztahy ve všech oblastech, od politické, přes ekonomické se rozvíjejí velmi zdárně.

My jsme na nedávném hlasování Valného shromáždění OSN hlasovali proti návrhu, aby Palestina se stala nečlenským, pozorovatelským státem OSN. Jelikož se domníváme, že tento jednostranný krok mírový proces na Blízkém východě nijak nepodpoří, ba právě naopak, stane se spíše komplikací. ČR je přesvědčena, že budoucností a řešením tohoto problému je existence dvou států, tzn. židovského státu Izrael a státu Palestina, a této budoucnosti lze dosáhnout pouze přímým jednáním obou aktérů. Jinými slovy, řešení neleží v New Yorku ve Valném shromáždění OSN, řešení leží v Tel Avivu, v Jeruzalémě nebo v Ramalláhu či dalších místech. Tam se má vyjednat tato budoucnost. ČR proto vyzývá obě strany, aby se zdržely jednostranných kroků, a doufá, že tato přímá jednání budou co nejdříve obnovena.

Také jsme s panem premiérem Netanjahuem a jeho vládními kolegy hovořili o aktuální situaci v regionu Blízkého východu. Pokud jde o nedávný konflikt v Gaze, ujistil jsem naše izraelské partnery, že ČR rozhodně podporuje právo Izraele na obranu proti raketovým útokům z pásma Gazy. Z našeho pohledu je povinností každého státu chránit své obyvatele a vyjádřil jsem také naději, že nedávno uzavřené příměří bude dodržováno a že bezpečnost Izraele bude zajištěna.

Bavili jsme se také o dalších problémech v tomto regionu počínaje situací v Sýrii až po problém, který je s jaderným programem Iránu, kde jsou naše postoje velmi blízké.

Prodebatovali jsme také vzájemné česko-izraelské vztahy. Chci velmi zdůraznit, že se nám daří rozvíjet vztahy v oblasti vědy a výzkumu, spolupráce vysokých škol a chceme také rozšířit tuto oblast i do ekonomiky, kde se velmi zdárně vyvíjí naše vztahy. Já chci připomenout, že Izrael je 5. největším obchodním partnerem ČR mimo Evropu. Partnerem velmi významným. V roce 2011 vzrostla naše vzájemná obchodní výměna o 10 %, a pokud vezmeme prvních 10 měsíců letošního roku, je tam opět proti stejnému období loňského roku 10 % nárůst. Pro proexportně orientovanou ekonomiku, jakou je ČR, je samozřejmě toto obchodní teritorium velmi perspektivní a já jsem rád, že i rozvoj těchto obchodních vztahů, vztahů v oblasti vojenské spolupráce apod., potvrzuje tradiční a velmi dobré vztahy mezi našimi zeměmi. Takže bych chtěl ještě jednou velmi ocenit tyto rozhovory a věřím, že ve formátu mezivládních konzultací budou pokračovat i v příštím roce.

Benjamin Netanjahu, předseda vlády státu Izrael: Moc děkuji, pane premiére Nečasi, za srdečné přivítání, kterého se dostalo mně i naší delegaci tady v Praze. Jsem rád opět zde, abychom pokračovali v rozhovorech o našich vzájemných vztazích, které se velmi zdárně rozvíjejí. A také o našem přátelství, které je silnější každým dnem.

Hlavním důvodem mé návštěvy je však říci vám za celý izraelský lid, vám, vaší vládě a vašim občanům, říci vám děkuji. Děkujeme za opozici vaší vlády proti jednostranné rezoluci v OSN, děkujeme za vaše přátelství, děkujeme za vaši odvahu. Vím, že hlasovat proti jednostranné rezoluci znamená, že ČR stála společně se Spojenými státy, Kanadou a několika dalšími zeměmi proti převažujícímu proudu. Ale dějiny nám znovu a znovu ukazují, že to, co je správné, nebývá populární. A pokud je ve světě národ, který to dokáže ocenit, pak je to váš národ. Před 74 lety v roce 1938 v Mnichově vůdčí mocnosti tehdejšího světa donutily tuto hrdou demokracii, aby obětovala své životní zájmy. Mezinárodní společenství tomu tleskalo téměř bez výjimek. Ohlašovali to jako něco, co přinese mír. „Mír v našich dnech“ se říkávalo. Ale namísto míru tyto vynucené ústupky, které Československo muselo udělat, připravilo cestu k nejhorší válce v historii. A já vím, že vaše země se z historie poučila. Stejně jako moje země, Izrael. Proto Izrael neobětuje své životní zájmy kvůli tomu, aby mu svět tleskal. Izrael je připraven vyjednat skutečný mír s našimi palestinskými sousedy, skutečný a trvalý mír. A aby mír vydržel, musí to být mír, který můžeme hájit. Žádný jiný mír na Blízkém východě neobstojí. Náš závazek jednat s Palestinci trvá mezi námi a našimi palestinskými sousedy a to řešení je řešení dvou států pro dva národy. Mír, v němž bude demilitarizovaný palestinský stát, který uzná jediný židovský stát Izrael. Naneštěstí ve čtvrtek Palestinci požádali svět, aby jim dal stát, aniž by dali za to Izraeli mír a bezpečí. Rezoluce OSN úplně ignorovala bezpečnostní potřeby Izraele, nepožadovala po Palestincích, aby uznali židovský stát, dokonce je k tomu ani nevyzvala, aby ukončili konflikt s Izraelem. Proto to bylo pro Izrael nepřijatelné. A proto to mělo být nepřijatelné pro všechny zodpovědné členy mezinárodního společenství. Náš konflikt s Palestinci bude vyřešen pouze cestou přímých jednání, která budou řešit potřeby jak Izraelců, tak Palestinců. Nebude vyřešen jednostrannými rezolucemi v OSN, které ignorují životní potřeby Izraele a podkopávají základy míru.

Vážený pane premiére, jsem hrdý na to, že mohu být v Praze. Řekl jsem vám před chvíli při našem společném jednání, že při příjezdu na letiště jsem si všiml busty Tomáše Masaryka, velkého vůdce této země. Věřím, že Tomáš Garrigue Masaryk by byl velmi hrdý za postoj, který vaše země zaujala minulý týden v OSN. Děkujeme za to, že stojíte za pravdou, že stojíte za slušností. Děkujeme, že jste se postavili také za mír. Děkujeme.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme vám za účast a hezké odpoledne.