Aktuálně

11. 12. 201216:04

Premiér poobědval se slovenským prezidentem

Předseda vlády České republiky Petr Nečas se dnes setkal s prezidentem Slovenské republiky Ivanem Gašparovičem, který je na dvoudenní státní návštěvě České republiky. Během pracovního oběda spolu hovořili o energetice, evropském rozpočtu a zdravotnictví.

Prezident Gašparovič přijel do České republiky na pozvání prezidenta Václava Klause. ČR a Slovensko si na konci roku připomenou dvacetileté výročí rozdělení společného státu. Předseda vlády Petr Nečas se v úterý 11. prosince 2012 setkal při pracovním obědě s prezidentem Slovenské republiky Ivanem Gašparovičem

Premiér Nečas a prezident Gašparovič se shodli, že česko-slovenské vztahy jsou mimořádně kvalitní, intenzivní a srdečné. Vedle společné historie obě země spojují především intenzivní obchodní a mezilidské kontakty, ale i podobný pohled na řadu aktuálních témat, v čele s podporou jaderné energetiky a kooperací při vyjednávání nového finančního rámce EU.

Společné zasedání vlád

O nadstandardním partnerství obou zemí svědčí i nedávné první společné zasedání vlád Petra Nečase a Roberta Fica. V průběhu těchto konzultací uzavřeli ministři dohody v oblasti obrany, spravedlnosti a dopravy. Český a slovenský premiér pak podepsali společné prohlášení a potvrdili, že se v roce 2013 uskuteční další společná schůze vlád obou zemí.

Zároveň se úspěšně rozvíjí přeshraniční spolupráce zaměřená např. na vzájemné zaměstnávání občanů, rozvoj turistického ruchu či zlepšování zdravotní péče v česko-slovenském pohraničí. V posledních dvou letech začala také fungovat pracovní komise pro zintenzivnění spolupráce v oblasti obrany. Posuzována je například možnost společného nákupu výzbroje, výměna specialistů a společné nasazení v zahraničních misích.

Spolupráce v oblasti energetiky

Slovensko je druhým největším obchodním partnerem ČR. Jednou ze stěžejních oblastí ekonomické spolupráce zůstává energetika. České firmy se podílí na dostavbě jaderné elektrárny Mochovce. ČR a Slovensko spolupracují také při organizování každoročního Evropského jaderného fóra, které se koná střídavě v Praze a Bratislavě. Oba státy propojuje řada produktovodů, což z nich činí strategické partnery v oblasti energetické bezpečnosti.