Aktuálně

11. 12. 201216:51

Premiér Petr Nečas navrhl novou ministryni obrany, ministra dopravy a ministra bez portfeje

Post ministryně obrany by měla zastávat vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Na funkci ministra dopravy je navržen Zbyněk Stanjura (ODS). Novým členem kabinetu by se měl stát Petr Mlsna jako ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády.

Tisková konference premiéra Petra Nečase v poslanecké sněmovněPremiér Nečas dnes odpoledne potvrdil, že na nového ministra dopravy navrhl Zbyňka Stanjuru, dlouholetého primátora Opavy a předsedu poslaneckého klubu ODS. „Jeho cílem bude připravit transformaci ministerstva dopravy v podobě fúze s ministerstvem průmyslu do nově zřizovaného ministerstva hospodářství. Tento krok bude rozplánován na 18 měsíců. Chci zdůraznit, že do té doby bude pan Stanjura plnohodnotným ministrem a tato fúze se bude dít za mé účasti,“ řekl premiér Nečas a zdůraznil, že jako premiér bude řídícím a stmelovacím článkem komplikovaného procesu sloučení obou resortů. Doplnil, že vliv na fůzi obou úřadů bude mít také ministr průmyslu Martin Kuba.

„Doporučuji všem kritikům, aby si přečetli životopis tří dalších ministryň obrany z evropských členů NATO,“ konstatoval Petr Nečas ke kritice nástupu vicepremiérky Karolíny Peake na ministerstvo obrany a jako příklad úspěšné ministryně obrany uvedl členku vlády nizozemského království Jeanine Hennisovou-Plasschaertovou. Ministryně obrany jsou také v Litvě a Norsku. Za důležité premiér považuje, že dosavadní ministr Alexandr Vondra připravil v resortu obrany klíčové dlouhodobé koncepce. Novým členem vlády se stane také dosavadní náměstek vicepremiérky Peake a nestraník Petr Mlsna. „Je to příchod stoprocentního odborníka do vlády,“ komentoval jeho nástup Petr Nečas.