Aktuálně

12. 12. 201217:58

Vláda má nové dva ministry

Prezident republiky jmenoval místopředsedkyni vlády Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje.

Vládní kabinet premiéra Petra Nečase se rozšířil o dva nové členy. Na návrh předsedy vlády dnes prezident jmenoval do funkce ministrů Zbyňka Stanjuru, který bude řídit ministerstvo dopravy, a Petra Mlsnu, který jako ministr bez portfeje povede Legislativní radu vlády. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake se stala ministryní obrany a převzala ministerstvo od Alexandra Vondry, který nedávno na funkci rezignoval.

Premiér Petr Nečas uvádí do funce novou ministryni obrany Karolínu Peake, 12. prosince 2012

Místopředsedkyně vlády byla a je členkou Bezpečnostní rady státu, je také členkou výboru pro zpravodajskou činnost, takže byla v kontaktu s čelními funkcionáři resortu ministerstva obrany a taky všechny klíčové materiály obranné a bezpečnostní politiky naší země procházely jejíma rukama a ona se spolupodílela na jejich zpracování,“ řekl po uvedení Karolíny Peake na ministerstvu obrany předseda vlády Petr Nečas.

Nová ministryně obrany řekla, že chce v resortu obrany navázat na návrhy svého předchůdce ohledně redukce agend a byrokracie. „Stejně tak chci navázat i na protikorupční agendu, kterou budu dělat dále, a budu ji aplikovat v praxi na tento resort,“ řekla ministryně Karolína Peake.

Premiér: Cílem je vytvořit silné ministerstvo hospodářství

Přichází na resort dopravy zkušený politik, politik, který má dlouhodobé zkušenosti z veřejné správy, působil také jako manažer v soukromém sektoru. Podařilo se nám zajistit na příští rok investiční prostředky na dopravu. Je tu celá řada úkolů, od transformace Ředitelství silnic a dálnic až po klíčové kroky, které se týkají železniční dopravy, situace v Českých drahách nebo v ČD Cargo,“ řekl při uvedení ministra Zbyňka Stanjury do funkce premiér.

 Premiér Petr Nečas uvádí do funce nového ministra dopravy Zbyňka Stanjuru, 12. prosince 2012

Těším se na spolupráci s lidmi, kteří na ministerstvu dopravy působí, neočekávám tady žádné personální otřesy a chtěl bych v řádu dnů řešit problémy, které zde jsou,“ řekl ministr Stanjura.

Premiér na tiskové konferenci také dodal, že pod jeho dohledem dojde k fůzi ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu do silného ministerstva hospodářství. „Tento krok má podporu podnikatelských a průmyslových kruhů. Cílem je mít tu silné hospodářské ministerstvo, které bude mít na starosti významné investiční akce financované ze státního rozpočtu. Pozvolný proces, slučování a vytvoření ministerstva hospodářství bude pod gescí předsedy vlády,“ dodal Petr Nečas, podle kterého je cílem v roce 2014 ušetřit slučováním agend na ministerstvech celkem 12 miliard korun.